Велики јубилеј на "Данима музеја": Етнографско здање прославља 120 година

У Етнографском музеју је прва стална изложба била је отворена 20. септембра 1904. поводом прославе стогодишњице Првог српског устанка

Етнографски музеј ће обележити 120 година од своје прве сталне изложбе низом догађаја у оквиру "Дана музеја", који ће трајати од 19. до 22. септембра, најавили су данас организатори.

Директор Етнографског музеја Марко Крстић је рекао на конференцији за новинаре да музеј свој дан први пут прославити са неколико догађаја, током више дана, како би на различите начине обележили јубилеј.

У Етнографском музеју је прва стална изложба била је отворена 20. септембра 1904. поводом прославе стогодишњице Првог српског устанка, а Крстић је нагласио да код нас "нема пуно институција које славе 120 година".

Крстић је најавио да ће, између осталог, у оквиру "Дана музеја" бити одржани панели посвећени дигиталној технологији у музеју и пиротским ћилимима, као и заједничком пројекту са Природњачким музејом и Музејом Југославије "Једна улазница четири музеја".

Према његовим речима, главни дан прославе јубилеја биће 20. септембар, када на дан музеја наступају ансамбл "Коло" и хор "Лола", и биће отворена изложба "Меморија - теренска истраживања Етнографског музеја".

Начелница одељења за проучавање етнографског културног наслеђа, кустос Татјана Микулић је додала да је идеја "Меморије" да буду приказана "теренска истраживања и начин као се музејски фондови обогаћују".

Крстић је најавио да музеј припрема нову сталну поставку и да ће наставити да ради "на брендирању српске традиције на најбољи могући начин".

У оквиру манифестације, у Етнографском музеју ће 19. септембра одржати свој ретроспективни концерт браћа Ратко и Радиша Теофиловић, поводом 30 година каријере.

Теофиловићи су подсетили да су прво медијско појављивање имали пре три деценије, док су деби албум "Чувари сна" промовисали пре 25 година у Етнографском музеју, где су мало потом имали и свој први концерт.

Како је најављено, за концерт Теофиловића 19. септембра у Етнографском музеју се од данас могу подићи симболичних 120 бесплатних улазница, у духу прославе музеја.