Култура

Почињу "Српски дани - месец српске културе у Мађарској", манифестацију отвара Додик

Јеромонах Варнава Кнежевић, секретар Епархије будимске сматра да овакве активности отварају врата Србима у Европској унији, где су запостављени или су представљени на погрешан начин
Почињу "Српски дани - месец српске културе у Мађарској", манифестацију отвара Додик© Епархија Будимска

У Сентандреји сутра ће званично бити отворени "Српски дани - Месец српске културе у Мађарској" у организацији Епархије будимске, а под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика, који ће и званично отворити ову манифестацију значајну за српски народ.

Отварање "Српских дана" планирано је за 18 часова, када ће у Српском црквеном музеју бити отворена и изложба "Урош Предић у Сентандреји", а наредних дана ће уследити низ културних догађаја.

Јеромонах Варнава Кнежевић, секретар Епархије будимске, изјавио је раније за Срну да је за њих од посебног значаја посета председника Републике Српске Милорада Додика, јер је он увек радо виђен гост у Мађарској.

Он је нагласио да се Епархија будимска, по благослову митрополита Лукијана, посветила културној дипломатији и сматра да овакве активности отварају врата Србима у Европској унији, где су запостављени или су представљени на погрешан начин.

"Трудимо се да оваквим садржајима покажемо остатку света да, ипак, нисмо оно што мисле, да је наша култура богата и да је наша традиција од значаја не само за Републику Српску и Србију, као нашим матичним земљама, него и шире. Тако имамо и ову манифестацију овде у пријатељској држави Мађарској", истакао је јеромонах Варнава.

Амбасадор БиХ у Мађарској Биљана Гутић Бјелица изјавила је такође раније за Срну да манифестација "Српски дани - Месец српске културе у Мађарској" има велики значај за српски народ и посвећена је српској култури, традицији и духовности.

Гутић Бјелица је навела да се ова манифестација, у организацији Епархије будимске и под покровитељством председника Републике Српске Милорада Додика и Министарства културе Србије, одржава другу годину заредом, са тежњом да постане традиционална.

Она је подсетила да су одржавање једне овакве манифестације у трајању од месец дана иницирали председник Додик и митрополит будимски Лукијан.

"Значај ове манифестације за српску заједницу је огроман, јер је то прилика да се окупи наш народ и уметници из различитих области из Републике Српске и Србије. Циљ је да се низом садржајних програма из области духовности, културе и науке српски народ представи у различитим културно-уметничким и научним областима", навела је Гутић Бјелица.

Према њеним речима, српска заједница у Мађарској је веома консолидована, постоје основна школа и Гимназија "Никола Тесла" са дугом традицијом које похађају и деца из Републике Српске.

Она је рекла да земља домаћин, Мађарска, са пуно пажње и позитивних реакција дочекује овај догађај, а својим присуством високи функционери дају максималну подршку једномесечној манифестацији "Српски дани".

image