Култура

Министар Селаковић: Спремни за наставак унапређења сарадње са Русијом у области културе (ФОТО)

Министри културе Русије и Србије су се сагласили о значају даљег развијања свеукупне културне сарадње, посебно имајући у виду вишевековне историјске везе наша два братска народа, те указали да је од посебне важности јачање сарадње између националних установа културе две земље
Министар Селаковић: Спремни за наставак унапређења сарадње са Русијом у области културе (ФОТО)© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE

Министар културе Никола Селаковић састао се у оквиру Санктпетербуршког међународног културног форума са министарком културе Руске Федерације Олгом Љубимовом.

На састанку је истакнута спремност за наставак и унапређење сарадње, посебно имајући у виду потенцијал културе у укупним односима две земље.

Наглашено је да Санктпетербуршки међународни културни форум представља добру платформу за међусобна представљања и договоре о заједничким пројектима, те да култура треба да пружи допринос успостављању узајамног разумевања и превазилажења изазова са којима се суочавамо.

Током сусрета министар Селаковић захвалио је на подршци националним приоритетима Републике Србије, у погледу очувања територијалног интегритета и суверенитета и очувања културног наслеђа под заштитом Унеска на Косову и Метохији.

Министри су се сагласили о значају даљег развијања свеукупне културне сарадње, посебно имајући у виду вишевековне историјске везе наша два братска народа, те указали да је од посебне важности јачање сарадње између националних установа културе две земље.

У том контексту, поздравили су иницијативе као што је наставак реализације руско-српског културног форума, као платформе за даљи развој сарадње и размене наших установа културе, како у области културног наслеђа тако и у области савременог стваралаштва.

На састанку је указано на значај наставка сарадње Народног музеја Србије и Државног музеја Ермитажа, као и одржавање манифестације "Дани Ермитажа у Србији" током следеће године, будући да је прва оваква манифестација у Београду октобра 2023. године било изузетно добро поздрављена од стране српске јавности.

Указујући на важност размене стручњака из области културног наслеђа, истакнуто је да је у том сегменту неопходно подстицати сарадњу на експертском нивоу, посебно у области музејске делатности везано за неговање културе сећања и обележавање важних годишњица које историјски спајају културу два народа.

У оквиру развоја сарадње, наглашен је значај из области савременог стваралаштва, посебно Народног позоришта у Београду и Александринског театра у Санкт Петербургу, као и балетских школа.

image