Култура

Овације за ансамбл Бољшој театра у Центру "Сава"

Публика је видела усклађене и изражајне покрете кроз савремена антологијска остварења кореографа Маура Бигоцентија и Вејна Мекгрегора
Овације за ансамбл Бољшој театра у Центру "Сава"© FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Прваци и солисти балета Бољшој театра уз пратњу музичара Београдске филхармоније, а под диригентском палицом Алексеја Богорада испраћени су овацијама у Центру "Сава" у Београду, где су наступили вечерас након скоро пола века, изводећи најцењеније одломке из дела балетске литературе.

Пре почетка концерта првак балета Бољшој театра Макар Михалкин је рекао за Танјуг да је Бољшој театар магична и невероватна сцена и да буди невероватна осећања.

"Ту су и наставници који су изванредни учитељи. Припремаћу ускоро чувену премијеру Бољшој театра код Андреја Уварова", рекао је он.

Према његовим речима 19. септембра извешће улогу Зигфрида са Аном Никулином која ће се наћи у улози Одете.

"То је мој велики сан јер је Зигфрид једна од најпознатијих улога у читавом балетском свету. Тако сам узбуђен и срећан што могу да је отплешем у Бољшој театру", истакао је Михалкин.

Наступ је почео извођењем балетских целина из представа "Спартак" Арама Хачатурјана и "Лабудово језеро" Петра Илића Чајковског.

FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ/bs

Први пут у Србији београдска публика уживала је у интерперетацијама Ане Никулине, Анастасие Сташкевич, Елизабете Кокореве, Кристине Кретове, Влачеслава Лопатина, Алексеја Путинцева, Дмитрија Смилевског, Клима Ефимова, Макара Михалкина и Илдара Гајнутдинова.

Програм је настављен одломцима класичних дела "Талисман", "Come on respiro" и "Корсар".

Гледаоци су имали прилику да виде усклађене и изражајне покрете кроз савремена антологијска остварења кореографа Маура Бигоцентија и Вејна Мекгрегора.

Након краће паузе програм су наставили одломци из "Валцера", "Лабудовог језера", "Успаване лепотице" и "Пикове даме".

Музика Београдске филхармоније, под вођством московског диригента Борограда, појачала је драматичност сценских догађаја.

Уверљива сценографија мењала се с делима балетске литературе и употпунила визуелни доживљај.

Публика је, током извођења, сваки захтевнији уметнички израз наградила гласним аплаузом.

Крај концерта обележио је одломак из "Дон Кихота".

Наступ, на којем су присуствовали и председница Скупштине Србије Ана Брнабић и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који је изведен након скоро пола века у Србији награђен је вишеминутним стојећим аплаузом и гласним овацијама.

Бољшој балет основан је 1776. године и један је од најстаријих и најпрестижнијих балетских ансамбала на свету. Препознатљив је по професионалној техници, изражајној емоцији и уметничкој посвећености.

Повратак овог анасамбла Центру "Сава", након 1979. године, историјски је важан за културу Београда и Србије.

Целокупан приход од продаје карата биће дониран талентованој деци и младим уметницима из Србије под покровитељством Гала концерта, компаније НИС.

image