Гала концертом светске звезде Јонаса Кауфмана почиње још један БЕМУС

Овогодишњи БЕМУС свечано ће бити отворен 1. октобра у Центру "Сава" Гала концертом светске оперске звезде Јонаса Кауфмана, који важи за највећег тенора данашњице и први пут ће наступити пред београдском публиком

Београдске музичке свечаности – БЕМУС, најзначајнији и најстарији музички фестивал у Србији, традиционално ће бити одржан од 1. до 26. октобра. Више од пола века БЕМУС у Београд доводи врхунске светске и домаће музичке уметнике, а тако ће бити и током 56. издања фестивала.

Овогодишњи БЕМУС свечано ће бити отворен 1. октобра у Центру "Сава" Гала концертом светске оперске звезде Јонаса Кауфмана, који важи за највећег тенора данашњице и први пут ће наступити пред београдском публиком.

У наставку БЕМУС-а публика ће имати прилику да ужива у наступима музичких великана различитих генерација, међу којима ће се на сцени Коларчеве задужбине наћи виолиниста Кирил Трусов и пијанисткиња Александра Трусова, виолончелиста Петар Пејчић и пијаниста Дмитро Семикрас, виолончелисткиња Маја Богдановић и пијанисткиња Нино Гветадзе, флаутисткиња Силвија Кареду са Симфонијским оркестром РТС-а, под управом Србе Динића.

Затим ту су и пијанисткиња Ева Геворгијан у пратњи Војвођанског симфонијског оркестра, под управом Сергеја Смбатијана, као и пијаниста Симон Трпчески који ће наступити са оркестром "Виртуози", под управом Бојана Суђића.

Током целог месеца биће одржани и бројни други концерти, а цео програм се налази на сајту фестивала.

Јонас Кауфман ће наступити у пратњи реномираног Војвођанског симфонијског оркестра, под управом Јохена Ридера, дугогодишњег Кауфмановог сарадника.

На репертоару београдског концерта наћи ће се незаборавне арије оперских хероја као што су Пучинијев Каварадоси, Бизеов Дон Хозе и други, док ће други део концерта бити посвећен најлепшим нумерама филмске музике аутора као што су Енио Мориконе и Франц Цимер, па ће публика на посебан начин доживети музичке теме из антологијских филмова "Супермен", "Било једном у Америци", "Мисија", "Гладијатор".

Најзначајнији и најстарији музички фестивал у Србији, настао из тежње да се врхунски светски и домаћи музички уметници доведу пред публику Београда, темељи се на исконској потреби човека за игром.

Стога су овогодишње идејно решење и слоган 56. БЕМУС-а инспирисани Олимпијским играма, као вековним симболом људског духа и постигнућа и игром самом, основним духовним покретачем свега стваралачког.

Београдска публика ће и ове јесени, од 1. до 26. октобра, присуствовати игри великана светске музичке сцене који ће посетити престоницу Србије и уписати још један траг у богату и раскошну извођачку традицију Београда.