Култура

Канада: Ипак приказан руски филм против кога се бунила Украјина

Ауторка је одбацила критике на рачун свог документарца, рекавши да је то филм који приказује "обичне момке" који се боре на страни Русије
Канада: Ипак приказан руски филм против кога се бунила Украјина© Stefanie Rex/picture alliance via Getty Images

Интернационални филмски фестивал (TIFF) у Торонту, најпопуларнији после Канског, угостио је преко 1.000 званица из Холивуда, од славне Кејт Бланшет до Анђелине Џоли.

Али, овај 49. Међународни филмски фестивал одржан од 5. до 15. септембра 2024. остаће упамћен не само по славним гостима на црвеном тепиху, већ и по антируској хистерији која је уследила због демонстрација Украјинаца и најављеног документарног филма "Руси у рату" (Russians at War).

Документарни филм канадско-руске редитељке Анастасије Трофимове "Руси у рату" требало је да има своју северноамеричку премијеру у Торонту у недељу, 15. септембра. Било је планирано да буду одржане и додатне пројекције, али је све у последњи час отказано.

Редитељка је била суочена са бројним оптужбама за пропаганду у корист Русије. У Торонту су прошле недеље одржане и демонстрације проукрајинских група које су изразиле своје незадовољство и огорченост што се филм приказује у оквиру фестивала.

Првобитно су организатори фестивала остали при својој одлуци да филм ипак прикажу, али су касније одустали од те идеје и изјавили да немају избора него да га уклоне са програма, након што су постали свесни "значајних претњи по јавну безбедност и рад фестивала".

Организатори су добијали и личне претње путем телефона, па је процењено да је угрожена не само њихова, него и безбедност публике, па и целог фестивала.

Демонстрације испред биоскопа због најаве приказивања филма, како продуценти кажу, последица су "неодговорних" јавних наступа потпредседнице канадске владе Кристије Фриленд. Реч је о жени која се годинама изјашњава против свега што је руско – она је чак напустила састанак групе Г20 у Вашингтону у знак протеста због учешћа Русије на том скупу, а познато је да Фрилендова, чија је мајка Украјинка, има снажан проукрајински став и пронацистичку породичну историју, будући да је њен деда по мајци био главни уредник нацистичких новина у окупираној Пољској.

У средишту филмске приче, коју публика фестивала није видела, налазе се руски војници који учествују у сукобу у Украјини, тј. њихова искуства на првој линији фронта. Док је редитељка бранила филм као приказ "људског лица рата", многи критичари су тврдили да филм може да послужи као пропаганда која оправдава наводне руске ратне злочине. Украјинска државна филмска агенција апеловала је на TIFF да одустане од приказивања филма, за који су рекли да је "опасно средство за манипулацију јавним мњењем".

Ауторка филма је рођена у Москви, а образовала се у Торонту. И раније је бележила ратне сукобе у Ираку, Сирији и Конгу, а поводом најновијег филма изјавила је: "Ратна магла је толико густа да се не могу видети људске приче од којих је направљена". Она је одбацила критике на рачун свог документарца, рекавши да је то филм који приказује "обичне момке" који се боре на страни Русије, док је продуцент Шон Фарнел рекао да је одлука о отказивању пројекције "срцепарајућа".

Било како било, "филмска магла" се мало подигла, па је филм ипак приказан, али након завршеног фестивала, у уторак 17. септембра. Одржане су две пројекције: у 14 и 18. 30 часова.

Бројни припадници полиције обезбеђивали су прилаз биоскопу, а пре уласка у салу публика је прошла кроз три контролна пункта. Испред биоскопа стајало је стотинак демонстраната, углавном жена, са украјинским заставама, антируским паролама, као и паролама против организатора фестивала "Стиди се TIFF!" и  "Стоп руским лажима!".

Филм је трајао 129 минута, сала је била скоро пуна, а седам униформисаних полицајаца је чувало ред током пројекције. Ипак је један протестант улетео унутра узвикујући пароле против председника Русије Владимира Путина. Убрзо га је полиција избацила...

Главни утисак је да сва ова дешавања немају везе са филмом који нико од демостраната није ни видео, већ са предубеђењима које је свако понео од своје куће.

Наредних дана остаје још да се види да ли ће канадски премијер Џастин Трудо блокирати банковне рачуне грађанима који су купили улазнице за овај документарни филм (као што се десило онима који су подржали Конвој слободе 2022./Протест камионџија).

image