Премијера филма "Људи Христови - Наше време": Најважнија борба биће она за човекову душу

"Мислим да овај филм треба приказивати у свакој школи пре наставе", поручио је Емир Кустурица

У сали Југословенске кинотеке одржана је премијера филма "Људи Христови – ново време" продуцента Мирка Раденовића који, преносећи приче свештених лица, уметника и грађана из различитих земаља, али пре свега Украјине и Србије, приказује стварне ситуације људи који, упркос притисцима и провокацијама у "добу нарушеног смисла", остају верни својој вери, вредностима и земљи. 

"Филм открива суштину сукоба који се дешавају широм планете, увлачећи читаво човечанство данашњице у свој вртлог - сазнајни рат у сферама духовног, културног, менталног живота народа и сваког човека понаособ. Победа у овом рату је учинковитија од пораза трупа и заузимања територија. У овом рату се бори за човека у потпуности, за његов ум и што је најважније, за његову душу", саопштили су аутори.

У филму су, између осталих, говорили прослављени српски филмски редитељ Емир Кустурица, епископ бачки Иринеј Буловић, украјински филозоф Руслан Калинчук, отац Николај Магиљни из Кијева, као и Италијан из Ђенове – православни свештеник, филозоф и песник Марио Селвини. 

Након премијере публици, у којој су били и патријарх српски Порфирије и други црквени званичници и личности из јавног и културног живота обратили су се учесници и аутори, а дискусију је модерирала главна и одговорна уредница "Спутњика" Љубинка Милинчић.

Она је истакла да филм приказује трагедију словенских и православних народа, постављајући притом вечна питања: питање о настанку, постанку, трајању, вечности и срећи. 

Продуцент Раденовић је објаснио да је идеја о филму настала док је у Београду разговарао са бројним пријатељима из Кијева, након чега се за помоћ обратио Емиру Кустурици. 

"Разговор са пријатељима из Украјине подсетио ме је на то да су се сличне ствари код нас дешавале, а дешавају се и данас. Ми из Србије најбоље схватамо шта се тамо догађа", истакао је Раденовић.

Епископ Иринеј истакао је да му је то што је учествовао у филму част и благослов, и да нису потребни никакви додатни коментари, будући да сам филм потресно и тачно говори истину о нашем свету и времену. 

"Мислим да овај филм треба приказивати у свакој школи пре наставе", поручио је Емир Кустурица упоредивши догађаје приказане на филму са фрагментима Француске и Бољшевичке револуције. 

"Рат је Украјинцима продат за скупе паре, а ми сви који смо гледали филм претпостављамо ко ће узети камату за те огромне новце који су се тамо слили", истакао је српски редитељ. 

Свештеник из Кијева Николај Магиљни поручио је да се нада да ће велики број људи погледати филм и од самих Украјинаца и непосредних сведока сазнати о проблемима у Украјини.

"Тешка срца сам гледао овај филм. Верујте ми да смо у филму видели само мали део ужаса који данас доживљава украјински народ", додао је украјински филозоф и књижевник Руслан Калинчук који је говорио о злочинима које је кијевски режим спроводио против Украјинске православне цркве, попут одузимања храмова и затварања свештеника. 

У филму се, како истичу аутори, могу чути и мишљења млађе генерације, доктора филозофије Вукана Марковића, професора Универзитета Кембриџ у Великој Британији и Јурија Бардаша, родом из Донбаса, продуцента и творца популарних музичких пројеката, али и мишљења људи и деце забележена на улицама Рима, Москве, Кијева и Београда.