Култура

Месец српске културе у Москви: Прилика да се урони у атмосферу Балкана

Током "Месеца српске културе" Московљани ће имати прилику да уроне у атмосферу Балкана и упознају се са српском књижевношћу, музиком, као и да виде низ изложби посвећених сликарству и вајарству
Месец српске културе у Москви: Прилика да се урони у атмосферу Балкана

Манифестација "Месец српске културе" одржава се у државној библиотеци иностране литературе "Рудомино", која располаже великим фондом стране литературе и представља међународни културни центар.

Током "Месеца српске културе" Московљани ће имати прилику да уроне у атмосферу Балкана и упознају се са српском књижевношћу, музиком, као и да виде низ изложби посвећених сликарству и вајарству.

Међу најзначајнијим догађајима који се одржавају овог месеца је изложба слика "Душа Србије". На овој изложби, представљена су дела руских и српских сликара.

Циљ овог догађаја јесте представљање српске културе и очување традиције кроз уметничко и литерарно наслеђе.

Посетиоци ће имати прилику да се упознају са српском књижевношћу, ликовном уметношћу, музиком....Такође, они ће моћи да присуствују и учествују у образовним кратким курсевима, тематским округлим столовима, презентацији књига и научних радова. 

Поред тога, на овој манифестацији, гости ће имати прилику да се лично упознају са преводиоцима и оним људима који промовишу српску културу у Русији.

Координаторка изложбе Весна Симић рекла је да је циљ манифестације представљање традиције и обичаја нашег народа као и популаризација српског језика, као и да се томе придаје велика пажња, те се фестивал одвија баш у септембру, јер се тад одржава Вуков сабор у Тршићу.

"Очување духовних, културних и вековних веза два народа је услов за даљи успешан развој и јачање равнотеже словенског духа и националног кода који носимо у себи. Само на такав начин, културним утицајем можемо подићи и учврстити темељ међу братским земљама", нагласила је Симић.

Како је рекла, у току месеца септембра, у Москви, али и другим градовима Русије, пошто се фестивал географски развија, Руси и Срби ће моћи да посећују предавања о култури из филмске уметности, да виде неколико поставки уметничких слика и фотографија, да учествују у језичкој радионици.

"Округли столови, презентација књига и лекција о архитектури вишеполарног света, само су неке од активности које ће видети посетиоци 5. јубиларног фестивала у чувеној Иностранки. Нисмо занемарили ни најмлађе и усрдно смо радили на томе да уметничке радионице, експрес течај српског језика и читање књига што лепше и ближе дочарају богатство и лепоту Србије као и њену сличност са Русијом", истакла је.

Руководилац Центра за међународну сарадњу Руско-балкански дијалог Jевгени Осенков рекао је да пети јубиларни "Месец српске културе" у Москви најзначајнији догађај за становнике престонице, госте, а наравно и за представнике српске дијаспоре у региону, али и околним регионима.

"Почетни циљ звучи веома бирократски – активан развој комуникационе платформе за развој руско-балканских и руско-српских веза у Руској Федерацији, али овај фестивал великих размера је завршни, најважнији догађај, који окупља све елементи руско-српске културе који су годинама постојали у разним крајевима земље", рекао је Осенков.

"Уопштено говорећи, показало се да је у последње време повећано интересовање за Србију и Балкан – али, нажалост, у многим регионима су тек недавно почели да схватају потребу за сарадњом. Сећам се да је било случајева када су ми званичници директно говорили да је боље сарађивати са другим европским земљама – то није давало могућности за развој и популаризацију Србије као туристичке дестинације, као ни њене пословне, инвестиционе и предузетничке могућности", додао је.

Додаје да је за српску дијаспору у Москви ово прилика да учествује у културним руско-српским дешавањима, и још једном покаже целом свету блискост наших народа.

"Постоји и мали политички подтекст – у оквиру тзв. изолације, о којој Запад прича колико год је то могуће, видимо само супротну жељу многих народа да успоставе односе са Русијом – и ту у први план долази српски народ који нас подржава и у тузи и у радости", нагласио је.

image