Савић: Са филмом "Мегдан: Између воде и ватре" остварио сам дечачки сан

Филм "Мегдан" неће пратити серија

"Мегдан: Између воде и ватре" неће имати пратећу серију, њиме клинци имају прилику да виде кроз шта пролазе ММА борци, и биће први филм приказан 24. септембра у обновљеној Плавој дворани Сава центра, рекао је данас продуцент и сценариста Алекса Балашевић.

"Кад дођем у Сава центар, то је као кад сам ишао у Јерусалим на хаџилук - осећај присутног духа. Сам причам са зидовима. Мој отац (Ђорђе Балашевић 1953-2021) је ту имао свој мегдан, и ми долазимо лепим поводом", рекао је Балашевић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, у филму редитеља Тодора Чапканова, у коме играју Виктор Савић, Нина Сеничар, Енис Бешлагић и други, "нема криминала и лоших ствари".

Балашевић је истакао да је "Мегдан" настао са идејом да "нови клинци виде шта ММА борац пролази пре и после ринга", јер њихова борба не траје само пет минута у рингу, већ много туже пре и после тога.

Балашевић је рекао да је пријатељ са Савићем, још од кад су снимали телевизијску емисију "Фазони и форе" у Новом Саду, и коме се свидела прича "Мегдана", па је прихватио да улогу некадашњег ватерполистe, који ради као чувар у ноћном клубу, али настоји да помогне свом некадашњем ватерполо клуб од пропадања.

За потребе филма Савић је "обавио минималан део тренинга", али је Балашевић навео да је "знао да може да се туче" када је видео како глумац вози сноуборд, док је један искусни спортиста гледајући га како снима призоре борбе помислио да је "овај глумац био боксер".

Савић је признао да "сваки дечак машта да игра у оваквом филму", јер као клинац је одрастао на борилачким филмовима попут "Најбољи од најбољих" или "Крвави спорт".

"Због чега бих се бавио глумом? Због оваквих филмова. Испунио сам дечачки сан", навео је глумац.

Нагласивши да су ММА борци Душан Џакић и Васо Бакочевић "феноменално одрадили улоге", Савић је додао да се нада ће неки борац то рећи и за његову улогу у "Мегдану".

"Радили смо кореографије и тукли смо се. Трећу ноћ идем. Гледа ме Васо: 'Брате, свака част!' Питам: 'Је ли добро?' Каже: 'Ме не, него ја дођем побијем се и одем кући, а ти се бијеш данима", насмејао се Савић.

Према његовим речима, "Мегдан" је филм који треба да се гледа породично, јер нема псовки, реалистичан је, али позива на спорт, и искрене и отворене односе".

Глумица Нина Сеничар је истакла да "Мегдан" "има душу, која ће се свидети женама", а њена улога је део "љубавне приче која мотивише главног глумца да направи све што направи".

"Задовољство је било да снимам са Алексом у мом родном граду (Новом Саду) на локацијама које су ми обележиле детињство, као Петроварадинска тврђава и Спенс. Најтеже ми је што нисам могла да уђем у ринг. Алекса ми је обећао да ћу моћи ако направимо наставак", рекла је Сеничар.

Глумац Енис Бешлагић је навео да је Балашевић написао добар сценарио и склопио исто такву глумачку поделу.

У стварању лика менаџера, Бешлагић се "лепо играо", а пошто је у послу сретао и добре менаџере и варалице, имао је из искуства на располагању.

"Има духовитих сцена, има душе. Ово је једна од лепших улога које сам радио. Није филм насиља, него промоција спорта. Питом, драг филм", рекао је Бешлагић.

Директорка Дирекције за мултимедију Телекома Србије Александра Мартиновић је подсетила да "Мегдан" неће пратити серија, и да у биоскопе долази 26. септембра, а из остале филмске понуде га издваја глумачка екипа, у којој су и Војин Ћетковић, Јована Балашевић, Маја Беровић, Ион Бечте, Генадиј Бојаркин, Благој Веселинов, Ива Крајнц и многи други.

"Мегдан" је летос имао светску премијеру на Филмском фестивалу у Напуљу, а затим је приказан на Сарајево филм фестивалу и Филмским сусретима у Нишу. Иза "Мегдана" стоје продуцентске куће Мегдан филм, Паскару продакшн, Слајс и Телеком Србија.