Култура

Чувена руска флаутисткиња за РТ Балкан: Музика и уметност чувају нашу људскост (ФОТО)

Флаута је европски инструмент, а ми свирамо и европску и руску музику, као што то иначе раде виолина, клавир и други инструменти. То је шарм наше комуникације, која се захваљујући култури, не може забранити нити уклонити из наше природе, оцењује Ирина Стачинска
Чувена руска флаутисткиња за РТ Балкан: Музика и уметност чувају нашу људскост (ФОТО)© РТ Балкан/Невена Ергић

Чувена руска флаутисткиња Ирина Стачинска наступиће 26. септембра у Руском дому у Београду, а уочи концерта одржала је и мастер класове за српске флаутисте.

Стачинска ће на концерту премијерно извести дело "Балкански ветар", који је специјално за њу написао Денис Хоров.

"Србија је веома гостољубива земља и осећам заједничке корене, јер је језик веома сличан. Све то заиста даје прилику да осетите тако драгу душу, а и земљу. Веома сам захвална на позиву, који уједно и отвара наше хоризонте као флаутиста", каже за РТ Балкан флаутисткиња Ирина Стачинска.

Наиме, она је лауреат бројних међународних такмичења, уметнички директор фестивала "Глас флауте" у Нижњем Новгороду и фестивала духовне музике "Музика ветра" у Калињинграду.

Наступа као есклузивни уметник фирме "Повел" ("Powell") у Русији, а ангажована је и као предавач на Московском државном музичком институту "А. Г. Шнитке".

Зашто је баш изабрала флауту, уметница наводи да су јој родитељи музичари, али да је почела на клавиру, те да се након тога десио судбоносни корак по уласку у чувену музичку академију Гњесин, руску специјалну музичку школу за даровиту децу.

"Имала сам среће што моја љубав са клавиром није успела. Мада знам да свирам. Судбина ме је довела управо до инструмента који ми највише одговара. Не само због неког физичког параметра, јер имам мале руке, већ и зато што ми одговара због моје личности, јер уз помоћ тог инструмента могу да причам о различитим темама", наводи наша саговорница.

Како истиче, за њу је велика радост што има прилику да представи музику руског композитора, који је специјално за ову турнеју написао дело "Балкански ветар".

"Веома се радујем сутрашњем концерту, а имаћу два наступа. Први у Београду, а други у Словенији, у Загорје об Сави. То је чувени фестивал флауте, а долазим на позив мог драгог пријатеља Матеја Зупана. Музика је та која вероватно заиста одражава тај незасити природни ток који се, у ствари, формира на Балкану", истакла је Стачинска.

Извођач увек инспирише композитора

Наша саговорница наглашава да јој је сан да сарађује са београдским оркестрима, а да су јој интересантни и композитори земаља које посећује.

"Дружим се са многима из Русије, Бразила, Америке, Јапана. Свака таква прилика за сарадњу је важна, јер можда на неки начин, извођач увек инспирише композитора, као и можда неко ново познанство", додаје руска уметница. 

Говорећи о својим највећим узорима, наводи да је бескрајно захвална својим наставницима Џејмсу Голевју и Владимиру Кудрјаку, који јој је даровао сопствени инструмент.

"Имала сам среће што сам представник једне националне школе. У принципу, такав концепт се сада брише. И веома је важно да са појавом интернета и могућности путовања у различите земље, и у Европу и у Америку, размењујемо искуства. Француска је оснивач флауте, а уједно асоцијације на ту земљу су заправо вино, беретка, кроасан и наравно флаута.

Она додаје да је веома интересантно да још увек постоји могућност интегрисања неке врсте националног карактера у музику, што може помоћи у свим оним технички занимљивим моментима, управо када се различити флаутисти сретну у истом жирију неког такмичења.

Све културе на свету се преклапају

Одговарајући на питање наше редакције, како се она као уметник бори против санкција које Запад упорно намеће, Станчиска наводи да сви музичари разумеју да се све наше културе увек преклапају. 

"Музика и уметност чувају нашу људскост. Флаута је европски инструмент. Осим што свирамо европску музику, ми свирамо и руску музику, као што иначе и раде виолина, клавир (и други инструменти). То је шарм наше комуникације. Захваљујући култури, та размена се не може забранити, не може се уклонити из наше природе", истиче Станчиска.

"Позвала бих све драге Београђане на сутрашњи концерт у Руском дому у 20 часова. Биће ми драго да представим програм руских и совјетских композитора за флауту. Ту ће бити и клавир са дивним пијанистом Филипом Милисављевићем", закључила је Ирина Стачинска.

image