Култура

Завршен 58. Битеф, хрватска представа освојила Гран-при "Мира Траиловић"

Награду публике освојила је представа "Сексуално васпитање II -Борба", затим "Антигона у Амазону" која се нашла на другом месту, а на трећем је "Хекуба, не Хекуба"
Завршен 58. Битеф, хрватска представа освојила Гран-при "Мира Траиловић"© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Уручењем награде Гран-при "Мира Траиловић" хрватској редитељки Јасни Жмак за представу "This is my truth, tell me yours" у Битеф театру у Београду завршен је 58. Београдски интернационални театарски фестивал (Битеф).

Жири којим је председавала француска редитељка Марин Ман навео је да је хрватска представа аутентична, прецизно артикулисана и вишеслојна изведба у форми предавања-перформанса.

"Били смо запањени мешавином нежности, великодушности и искрености овог соло пеформанса и посебно смо желели да истакнемо и подржимо крхкост и неуништив садржај овог перформанса", образложио је жири.

Јасна Жмак се захвалила жирију и публици на дочеку на Битефу и посветила награду свима са независне сцене у региону, као и свим женама које су жртве сексуалног насиља и дискриминације.

Чланови жирија били су и глумице Јелена Ступљанин и Тихана Лазовић, драматург Димитрије Коканов и новинарка и критичарка Наташа Трипни.

Специјална награда "Јован Ћирилов" додељена је представама "Сексуално васпитање II: Борба" и "Трилогија Снага кучке - I поглавље: Невеста и Лаку ноћ, Пепељуго".

"Потребне су нам представе попут ове јер је сексуално васпитање у нашем друштву готово непостојеће", оцена је жирија о комаду Тјаше Чрнигој.

Жири је навео да је импресиониран перформансом Каролине Бјанки и бразилске компаније Кара де Кавало.

Редитељ који је отворио овогодишњи Битеф Мило Рау лауреат је "Политикине" награде за најбољу режију за представу "Антигона у Амазону".

"Сценска радња тече у сложеној и вишезначној форми, отвореној, мултимедијалној која истражује значења античке Антигоне", навео је, између осталог "Политикин" жири.

У њему су били редитељи Андраш Урбан и Небојша Брадић, уредница Културне рубрике "Политике" Гордана Поповић, позоришна критичарка Ана Тасић и новинарка Борка Голубовић Требјешанин.

Награду публике освојила је представа "Сексуално васпитање II -Борба", затим "Антигона у Амазону" која се нашла на другом месту, а на трећем је "Хекуба, не Хекуба".

Ове године фестивал смо померили за корак напред, окупили бројне људе из различитих бранши, неку нову публику, и сви заједно уживали у представама размењујући утиске, изјавио је селектор фестивала Никита Миливојевић затварајући фестивал.

Овогодишњи Битеф завршен је извођењем представе "Трилогија Снага кучке - I поглавље: Невеста и Лаку ноћ".

Фестивал је одржан под слоганом "Лепота (не)ће спасити свет", а београдској публици представљено је десет продукција.

Изведене су представе из Немачке, Француске, Швајцарске, Боливије, Бразила, Холандије, Белгије, Словеније, Хрватске и Србије.

Покровитељи фестивала су Министарство културе Републике Србије, Секретаријат за културу града Београда и други бројни пријатељи и спонзори фестивала.

image