Култура

Отворен Фестивал словачког наивног сликарства у Ковачици

Отварању су присуствовали и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадор Словачке у Србији Михал Павук, помоћник министра културе Миодраг Ивановић и председник Општине Ковачица Петар Вишњички
Отворен Фестивал словачког наивног сликарства у Ковачици© TANJUG/ VLADA AP VOJVODINE/ Andrej Pap

Председница Покрајинске владе Маја Гојковић отворила је данас у Ковачици Трећи фестивал словачког наивног сликарства, који је ове године у знаку обележавања 100 година од рођења Зузане Халупове.

Како је саопштено из Покрајинске владе, Гојковић је изразила очекивање да крајем године Унеско прихвати номинацију наивног сликарства и упис на листу нематеријалног културног наслеђа.

"Готово један век постоји ова лепота у нашој земљи за коју зна читав свет. Очекујемо крајем године да Унеско прихвати номинацију наивног сликарства и упис на листу нематеријалног културног наслеђа читавог света. Биће то круна успеха сарадње ове заједнице, Општине и свих који се баве наивним сликарством, али и мене лично, јер смо сви заједно вредно радили на тој номинацији", навела је она.

Гојковић је оценила да Ковачицу у фокус културних дешавања ставља и почетак манифестације Ковачички октобар, као и обележавање 33 године рада Галерије "Бабка".

"Све то показује због чега је Ковачица деценијама уназад препознатљива као главна тачка културне разноликости и њених драгоцених утицаја на квалитет заједничког живота етничких група које вековима уназад негују толеранцију и узајамно разумевање", рекла је Гојковић.

Председница Покрајинске владе оценила је да је Галерија "Бабка" присуством на културној сцени дужем од три деценије поставила високе стандарде сличним установама у овој области и допринела томе да словачко наивно сликарство из Србије постане глобални феномен.

Она је оценила да су Зузана Халупова, Мартин Јонаш, Јан Бачур и други знаменити сликари наивци из Ковачице, успели верно да пренесу на платно мотиве из народног свакодневног живота на селу.

"Уметност из Ковачице представља веома важан сегмент и савременог стваралаштва у Србији. Она је уједно и интегрални део богатог културног наслеђа наше земље, Европе и читавог света", изјавила је Гојковић.

Она је истакла да Покрајинска влада област културе има као један од приоритета у свом раду.

"Култура је темељ сваког друштва и један од најважнијих чинилаца како његовог, тако и развоја сваког појединца", навела је председница Покрајинске владе.
Она је овом приликом обишла и изложбу у Галерији "Бабка", а присуствовала је и представљању ЦД календара за 2025. годину, посвећеном 100. годишњици рођења Зузане Халупове.

Отварању су присуствовали и амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, амбасадор Словачке у Србији Михал Павук, помоћник министра културе Миодраг Ивановић и председник Општине Ковачица Петар Вишњички.

image