Култура

Нобелова награда за медицину припала двојици Американаца за откриће микро РНК

Нобелова скупштина је истакла да се њихово откриће "показује као суштински важно за откривање начина на који се организми развијају и функционишу", пренео је АП
Нобелова награда за медицину припала двојици Американаца за откриће микро РНК© Tanjug/AP/Christine Olsson

Амерички научници Виктор Амброс и Гари Рувкун добитници су овогодишње Нобелове награде за медицину за откриће микро РНК, односно фундаменталног принципа којим се регулише активност гена, саопштила је данас Нобелова скупштина Института Каролинска у Стокхолму.

Победнике у области медицине бира Нобелова скупштина медицинског универзитета Институт Каролинска у Шведској.

Нобелова скупштина је истакла да се њихово откриће "показује као суштински важно за откривање начина на који се организми развијају и функционишу", пренео је АП.

Амброз је за своје истраживање већ добио награду на Универзитету Харвард, а тренутно је професор природних наука на Медицинском факултету Универзитета у Масачусетсу.

Рувкун је своја истраживања обавио у Општој болници у Масачусетсу и на Харвардској медицинској школи, где ради као професор генетике, наводи Нобелова скупштина.

Добитницима ће бити уручена новчана награда од 11 милиона шведских круна, односно око милион долара, пренео је Ројтерс.

Победнике у области медицине бира Нобелова скупштина медицинског универзитета Институт Каролинска у Шведској.

Као и сваке године, имена добитника награде за медицину или физиологију се прва објављују, а наредних дана биће позната и имена добитника за физику, хемију, књижевност, за мир и за економију.

Награде ће бити уручене на церемонијама у Стокхолму и Ослу 10. децембра, на годишњицу смрти шведског научника Алфреда Нобела, који је ту награду установио.

image