Манифестација "Русија и Србија: Заједничко културно наслеђе" током октобра у Београду

Београђани ће бити у прилици да се упознају са историјским и културним повезницама међу нашим народима и стекну увиде како оне изгледају из руског угла, наводи се у саопштењу

Манифестација "Русија и Србија: заједничко културно наслеђе" биће одржана од 9. до 12. октобра, поводом 80. година од ослобођења Београда у Другом светском рату, најавили су данас организатори.

"Београђани ће бити у прилици да се упознају са историјским и културним повезницама међу нашим народима и стекну увиде како оне изгледају из руског угла", наводи се у саопштењу.

Како је најављено, манифестацију ће у Народном позоришту у 18 сати отворити српска премијера документарног филма "И биће музика. Алексеј Бутаков", у продукцији Студија друштвеног филма "Вифсаида" из Москве уз подршку Министарства културе Руске Федерације.

"Након пројекције филма, у извођењу Симфонијског оркестра Народног позоришта Београд под управом диригента Нине Фуштар, биће изведен јединствени програм по делима Бутакова, рестаурираних на основу његових руком писаних дневника и аудио-записа", наводи се у саопштењу.

Како је наведено, 10. октобра на малој сцени Народног позоришта премијерно ће бити приказан филм "Руски балет у Србији. Тамара Полонскаја", сценаристе Марије Соколове, а у режији Дениса Чувајева, из серије телевизијских документарних филмова "Руси у светској култури".

Догађају ће присуствовати Чувајев и уметнички директор филмског студија "Руски пут", дописни члан Националне академије филмских уметности и наука Русије Сергеј Зајцев, најавили су организатори.

Манифестација ће бити настављена изложбом књига поклоњених Народној библиотеци Србије и Универзитској Библиотеци, где ће посетиоци имати прилике да размене мишљења са руским књижевним ствараоцима Павелом Васиљевичем Крушановим, Сергејом Анатољевичем Носовим, Михаилом Михајловичем Поповим и директором Дома руског зарубежја "Александар Солжењицин" Виктором Москвином.

У оквиру манифестације је и изложба копија акварела Николаја Краснова "Архитекта императора Николаја II", поводом 160. годишњице рођења архитекте, из Историјско-књижевног музеја Јалте и из приватних колекција, која ће бити одржана у Скупштини Србије.

Како је најављено, изложбу ће пратити документарни филм "Не поступајте против своје дужности и заклетве" редитеља Алексеја Бурикина, реализован уз подршку Министарства културе Руске Федерације.

"Завршну фазу тематског програма представља свечано објављивање резултата другог конкурса видео и литерарних радова 'Наслеђе руске емиграције', чији су учесници били становници Србије различитих узраста, 12. октобра у епархијском Дому Храма Светог Саве", речено је у саопштењу.

Манифестацију организује Фонд наслеђа руског зарубежја, основан 2020. године на иницијативу Дома руског зарубежја "А. Солжењицин" и Државне развојне корпорације, уз подршку Амбасаде Руске Федерације и Српског одељења Међународне фондације духовног јединства гости из Русије.

Партнери пројекта су Асоцијација савеза писаца и издавача Русије, Народно позориште, Координациони савет руских сународника у Србији, Руска национална мањина и Народна дипломатија.