Поводом 80. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату: "Пауза за филм" у Руском дому

Гледаоци ће бити у прилици да виде краткометражне тематске радове различитих жанрова – анимиране, игране и документарне филмове са сведочењима учесника ослобођења Југославије

Поводом 80. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, у Руском дому 19. октобра у 18 часова биће одржана пројекција филмова учесника Међународног омладинског војно-историјског филмског фестивала "Пауза за филм".

Гледаоци ће бити у прилици да виде краткометражне тематске радове различитих жанрова – анимиране, игране и документарне филмове са сведочењима учесника ослобођења Југославије.

Биће приказани и следећи филмови: "9 мај. Хвала!", "Живи су док их памтимо", "Свима је потребно", "Добровољац", "Чекај ме", "Крстови", "Генерација", "Прича из прве руке.

Филмови су титловани на српски језик, а улаз је слободан.

"Пауза за филм" је једини филмски фестивал у Русији који је у потпуности посвећен теми Великог отаџбинског рата и Другог светског рата.

Реализује се од 2015. године, а у такмичарском програму фестивала учествују играни, документарни и анимирани филмови младих редитеља до 35 година.

Победнички филмови фестивала се једном годишње приказују у европским престоницама, ослобођеним у офанзивним операцијама совјетске армије на Берлин 1944-1945.

Пројекат спроводи Фондација за социјалну подршку грађана "Мост генерација".