Култура

Милена Марковић отвара Београдски сајам књига: Долазе Тони Парсонс и Давид Унгер

Представиће се 418 излагача из земље и света, а Куба ће бити почасни гост овогодишњег сајма
Милена Марковић отвара Београдски сајам књига: Долазе Тони Парсонс и  Давид Унгер© Antonio Ahel/ATAImages

Песникиња Милена Марковић отвара Међународни београдски сајам књига, а  почасни гост сајма, који ће бити одржан од 19. до 27. октобра је Република Куба, рекла је Директорка Београдског сајма Данка Селић.

Она је на конференцији за новинаре оценила да је сајам, који се ове године одржава под слоганом "Реч је слободна" најзначајнија и најпосећенија манифестација која се одржава у земљи и региону.

"На овогодишњем Сајму књига представиће се 418 директних излагача из земље и иностранства. Уколико сте имали прилику да прошетате београдским сајмом, приметићете да су штандови већ постављени и да излагачи сређују своје изложбене просторе за свечано отварање", рекла је Селић.

Секретар секретаријата за културу града Београда Наташа Михаиловић-Вацић истакла је да је Сајам прилика за интеркултуралну размену и време када је Београд центар читавог региона.

"Сајам не само да повезује ауторе књига, већ игра и кључну улогу у међународној промоцији наше културне сцене и потенцијала нашег града. Култура и књижевност представљају темеље нашег идентитета и простор за инспирацију, учење и размену", сматра Михајловић-Вацић.

Председник Одбора сајма књига Душан Ковачевић је истакао да је сајам посвећен књигама драгоцен и леп догађај.

"Очекује се већа посећеност ове године јер се сајам од прошле године опоравио и премашиће прошлогодишњи број", сматра Ковачевић.

Он је додао да су колоне људи испред штандова са књигама најлепша слика.

"Када видите десетине хиљада људи који је дошло ту због књиге знак је да је манифестација на највишем могућем нивоу", истакао је Ковачевић.

Амбасадор Кубе у Србији Лејде Ј. Родригес Фернандес рекао је да је част што је Куба почасни гост сајма где ће бројни кубански аутори представити своја дела преведена на српски језик.

"Између Кубе и Србије влада дуга традиција пријатељства и више од 120 година дипломатскиг односа. У центру интереса култура наших земаља је књига, од ње зависи напредак друштва. Знамо важност сајма не само за Србију, већ и за стране издаваче и посетиоце", рекао је Родригес Фернандес.

Према његовим речима, 20. октобра биће представљена Изложба о едицији историје кубанске револуције, на дан када се обележава ослобођење града Београда.

У оквиру гостовања на овогодишњем сајму, Куба ће представити своју традицију и културну разноврсност кроз дела научника, писаца, песника и уметника.

Уредник програма Сајма књига Сања Милић изразила је задовољство што ће у име Кубе говорити песник Мигел Барнет, а у име Србије књижевница Марковић.

"Програми сајма књига се додирују са програмима издавача али се не преклапају. Издавачи представљају своје нове наслове, а ми настојимо да отворимо неке занимљиве теме за све области књижевности, и за књижевност намењену деци", рекла је Милић.

Она је објаснила да ће програми за децу бити одржани у сали "Јован Јовановић Змај", као и да ће бити представљена програмска целина под називом "Сумњиво лице" по комедији Бранислава Нушића.

"У тој целини бавићемо се темама које смо помало заборавили, а то је зашто после смрти професора Јована Деретића и Предрага Палавестре немамо синтетичке књиге посвећене историји наше књижевности", рекла је, између осталог, Милић.

Програм обухвата и различите трибине, програмске целине, а биће одржани и

"Породични дани" 21. и 22. октобра.

Организатори су најавили и госте овогодишњег сајма књига, а то су словеначка антрополошкиња Наташа Рогеља, енглески новинар и писац Тони Парсонс и награђивани преводилац и писац Давид Унгер.

Када је реч о наградама, традиционално ће бити додељене награде, а издавач године, дечја књига године, специјално признање за издавача, књигу или стрип, су само неке од њих.

Поред сајма књига, у исто време, од 19. до 27. октобра, под слоганом "Образована Србија, успешна Србија" биће одржан и 53. Сајам образовања и наставних средстава под покровитељством Министарства просвете.

У оквиру овог сајма биће обухваћени сви сегменти образовног система као што су формално и неформално образовање, професионална оријентација, предузетништво, едукација и друго.

Овај програм обухвата разноврстан пратећи програм, али у "Школски дан" који ће бити одржан 24. октобра.

"Школски дан" намењен је организованим посетама ученика, наставника, студената и професора, као и садржајан програм намењен старијим и млађим школарцима.
Покровитељ сајма је Министарство просвете.

image