Опера из Санкт Петербурга гостује вечерас у "Мадлениануму"

Гости из Санкт Петербурга ће дело извести са комплетном продукцијом, односно читавом сценографијом и ансамблом, тако да ће у екипи бити око 150 људи

Директор "Мадленианума" Андреја Рацков, говорећи о гостовању Државне камерне опере Санкт Петербурга 16. октобра са опером "Вампир", истакао је да је то романтична опера Хајнриха Маршнера са готским мотивима.

Према његовим речима, гости из Санкт Петербурга ће дело извести са комплетном продукцијом, односно читавом сценографијом и ансамблом, тако да ће у екипи бити око 150 људи.

Како је истакао, "било је компликовано да се то оствари и деси" и са Државном камерном опером Санкт Петербурга су вођени вишемесечни преговори, разговори и договори.

"Код њих су све продукције урађене на највишем могућем нивоу. То је оно зашто сарађујемо са њима већ толико година, јер знамо да не може да буде лоша представа", истакао је Рацков.

Напоменувши да је у Русији конкуренција јако велика, Рацков је приметио да је опера из Санкт Петербурга специфична, јер увек нађу неки наслов као што је "Вампир", "нешто што се не изводи, што није специфично за неке просторе".

"Светску премијеру су имали пре годину дана, а сад ће се представа појавити пред српском публиком, на простору где то никада није ни изведено, не само у Србији, него у овом делу Европе", напоменуо је Рацков.

Према његовим речима, уметнички руководилац опере Јури Александров увек потписује режију оперских продукција које играју, и "увек има то нешто некако другачије од других редитеља".

"Увек се везује за анализу човека, повлачење паралеле са данашњим дешавањима и зато њихове продукције јесу тако занимљиве. А о извођачком квалитету мислим да нема потребе уопште говорити", рекао је Рацков.

Он је посебно поменуо диригента Максима Ваљкова, који је код нас већ десетак пута гостовао са представама и концертима, а музичари са којима је сарађивао у "Мадлениануму" су била "апсолутно неподељена што се тиче квалитета диригента".

Сезона у "Мадлениануму" је недавно почела комедијом "Годишњица", затим је у септембру била и опера "Сестра Анђелика", у сарадњи са Роси (Rosy) фестом, и модно-позоришни перформанс "Моћ уметности шест хероина", подстио је Рацков.

Најавивши за новембар премијеру "Гордости и предрасуде" по роману Џејн Остин, Рацков је додао да је то "драма која ће по свему судећи обележити први део сезоне".