Култура

У Вашингтону сутра почиње "Српски филмски фестивал"

Фестивал, на којем ће бити уприличена и једна премијера, биће одржан на четири репрезентативне локације главног града САД
У Вашингтону сутра почиње "Српски филмски фестивал"Getty © ANDREY DENISYUK

У Вашингтону сутра почиње "Српски филмски фестивал" (Serbian Film Festival), а ту највећу манифестацију српског филма у САД, која ће се одржати под покровитељством Канцеларије за јавну и културну дипломатију Србије, свечано ће отворити директор Канцеларије Арно Гујон.

Овај четвородневни догађај, организован са идејом да промовише културне вредности Србије, обухватиће пројекције седам играних филмова, панел дискусије, награде и дружење филмских радника и љубитеља седме уметности, а поред Гујона, који борави у службеној посети Вашингтону, церемонији отварања присуствоваће и његов заменик Олга Милојевић.

Шест од седам филмова из 2023. и 2024 године биће у такмичарском програму, а награде стручног жирија биће додељене у три категорије - најбоља глумица, најбољи глумац и најбољи редитељ.

О најбољем филму одлучиће публика гласањем током фестивала на чијем програму ће бити и српски кандидати за Оскара - филм Милорада Милинковића "Што се боре мисли моје (2023) и филм Мирослава Лекића, "Руски конзул" (2024).

Публику очекује и премијера антиратног филма "Баук" Горана Радовановића, који говори о дечјем доживљају света у периоду када бомбардовање прекине безбрижно детињство.

На репертоару су још и филмови "Сунце мамино" Косте Ђорђевића, који отвара фестивал, затим "Радничка класа иде у пакао" Младена Ђорђевића и тренутно један од најгледанијих филмова у Србији "Недеља",Немање Ћеранића о животу певача Џеја Рамадановског.

Прави куриозитет фестивала је специјална пројекција прве две епизоде серије "Сабља", редитеља Горана Станковића и Владимира Тагића, која говори о атентату на некадашњег премијера Србије Зорана Ђинђића.

Организатори подсећају да је серија у априлу добила награду за специјалну интерпретацију целој глумачкој екипи, на фестивалу "Цаннесериес" у Кану.
У ревијалном делу публика ће моћи да види и "Ала је леп овај свет Филипа Чоловића.

Сви филмови имају превод на енглески, а и сам програм ће се одвијати на енглеском како би српски филм доспео и до широке америчке публике.

Организатори наглашавају да је Фестивал уприличен са идејом да промовише културне вредности Србије и помогне бољем позиционирању српске филмске индустрије и филмских радника у Америци.

Тај значајан догађај омогућен је захваљујући младим снагама непрофитне организације из Вашингтона "Круг Орфелин", која је посвећена промовисању српске културе са посебним фокусом на интеркултуралност у смислу прожимања српске са другим регионалним и светским културама.

Гујон ће се са сарадницима током боравка у Вашингтону састати са америчким новинарима, одржати низ састанака са представницима политичких института и присуствовати свечаном пријему у Амбасади Србије, који ће бити уприличен за представнике дипломатског кора, новинаре, глумце и редитеље који ће присуствовати Фестивалу српског филма.

image