Фестивал "Слободна зона": На програму филмови награђени у Венецији, Кану, Берлину, Сарајеву и Пули

Током фестивала публика ће моћи да погледа преко 65 играних и документарних ангажованих филмова

Јубиларно, 20. издање филмског фестивала "Слободна зона" биће одржано од 6. до 11. новембра у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу. Фестивал ће свечано бити отворен 6. новембра у 19 сати у Плавој дворани Сава центра, регионалном премијером филма "Нора" Шона Бејкера, остварења овенчаног Златном палмом у Кану.

Током фестивала публика ће моћи да погледа преко 65 играних и документарних ангажованих филмова у београдским дворанама Дома омладине, Дворане Културног центра, Арт биоскопа Коларац, МТС дворане, УК Пароброд, Југословенске кинотеке, Синегранд Раковица и Синеплекс "Ушће", у салама Синеплекс Крагујевац и Синеплекс Ниш, као и у Новом Саду у биоскопу Синеплекс Арена и Културном центру.

Организатори се саопштили да ће на програму јубиларне Слободне зоне, између осталих, бити приказана и свеже овенчана остварења са угледних филмских фестивала: "Још сам ту" Валтера Салеса, награђен за најбољи сценарио у Венецији, "Човјек који није могао шутјети!" Небојше Слијепчевића, освајач Златне палме за кратки филм у Кану, "Мој омиљени колач" Марјам Могадам и Бенташа Санаихе, добитник Награде екуменског жирија и Награде ФИПРЕСЦИ у Берлину, као и "Три километра до краја света" Емануела Парвуа, победник Филмског фестивала у Сарајеву и "Наша дјеца" Силвестра Колбаса, најбољег редитеља Пулског фестивала.

Улазнице за отварање по цени од 1.200 дин у продаји су онлајн преко сајтова Tickets i eFinity, као и на продајним местима ових сервиса. Улазнице за остале пројекције такође се могу купити преко поменутих сервиса, као и на (онлајн) благајнама биоскопа где ће бити приказани.

И ове године, део филмског програма моћи ће да погледа публика у целој Србији, јер ће платформа Kinokauch бити домаћин онлајн "Слободне зоне".

Овогодишњи фестивал подржали су потпрограм МЕДИА програма Креативна Европа, Министарство културе Републике Србије, Реконструкција Женски фонд, Градска управа за културу Града Новог Сада, Филмски центар Србије и Француски институт

Више информација о целокупном програму и сатницама налази се на званичном сајту www.слободназона.рс