Парлић: На Сајму књига 75 дела аутора са Космета који стварају у немогућим условима

У хали 4 Београдског сајма, на простору од 300 метара квадратних, читалачкој публици представиће се бројни издавачи и излагачи, као и Епархија рашко-призренска, манастири, факултети, библиотеке и домови културе

Канцеларија за Косово и Метохију учествоваће на предстојећем 67. Међународном сајму књига у Београду и представити око 75 дела из области науке, културе и уметности српских аутора са простора АП КиМ који у готово немогућим условима стварају и чувају културни идентитет на простору јужне покрајине, изјавила је помоћница директора Канцеларије за КиМ Милена Парлић.

Парлић је рекла за Танјуг да је учешће на сајму изузетно важно за наш народ и додала да је Србија поносна на борбу српског народа за опстанак на АП КиМ.

"Поносни смо што се наш народ, који не одустаје, кроз писану реч бори за очување сопственог идентитета и државности. Желим да им се захвалим у име државе Србије на томе што се труде да новију тешку историју сачувају од заборава", додала је она.

Парлић је навела да ће се у хали 4 Београдског сајма, на простору од 300 метара квадратних, читалачкој публици представити бројни издавачи и излагачи, као и Епархија рашко-призренска, манастири, факултети, библиотеке и домови културе, сви они који стварају у готово немогућим условима.

"Користим прилику да позовем све љубитеље књиге и писане речи, као и косовско -метохијског стваралаштва да се упознају са радом аутора који раде у изузетно тешким условима", рекла је Парлић.

Она је нагласила да је на штандове Канцеларије за КиМ добродошао свако ко жели да спозна тежину и топлину косовско-метохијске речи, као и да посетиоце очекује разноврсна тематика.

Како је навела, ове године ће се представити велики број младих стваралаца, као и деце која се баве иконописањем, а њихове радове посетиоци ће моћи да виде у четвртак, 24. октобра, када се одржава традиционални школски, односно дечји дан.

Парлић је подсетила да је током прошлогодишњег Сајма књига штандове са АП КиМ посетило више од 3.000 људи и да су се љубитељи писане речи највише задржавали испред штандова Епархије рашко-призренске и бројних факултета, као и библиотеке "Иво Андрић" и Архива Косова и Метохије.

Она је изразила наду да ће ове године бити много више посетилаца на штандовима Канцеларије за Косово и Метохију.

Међународни сајам књига почиње сутра и траје до 27. октобра на Београдском сајму, а публици ће се под слоганом "Реч је слободна" представити више од 400 излагача.