Култура

Изложба посвећена 80. годишњици од ослобођења Београда отворена на Калемегдану

Посетиоци изложбе имају прилику да погледају поставку архивских црно - белих фотографија посвећених ослобођењу од нацистичких окупатора
Изложба посвећена 80. годишњици од ослобођења Београда отворена на Калемегдану© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Изложба Државног централног музеја савремене историје Русије, посвећена 80. годишњици од ослобођења Београда у Другом светском рату, отворена је данас на Калемегдану.

Свечаности су присуствовали амбасадор Русије Александар Боцан - Харченко, представник Државне думе Русије Константин Затулин, државни секретар у Министарству културе Миомир Ђорђевић, као и друге званице.

Отварајући изложбу Затулин је истакао да су слике које су постављене на изложби сведоци пријатељства између Србије и Русије.

"Изложба је посвећена предстојећим празнику 80 година од ослобођења Београда који се догодио управо на Калемегдану. Србија је верна сећању на нашу заједничку победу над фашизмом и ми у Русији то јако ценимо", рекао је Затулин.

Ђорђевић је истакао улогу коју је руска војска имала у ослобођењу Београда.

"Чињеница да причамо о 80 година победе руске и српске армије над нацистичким окупатором је довољна да свако ко познаје историју зна колико је Русија учинила да српски народ буде ослобођен", рекао је Ђорђевић.

Он је додао да су посете председника Русије Владимира Путина довољан показатељ "блиског и братског односа две земље".

Посетиоци изложбе имају прилику да погледају поставку архивских црно - белих фотографија посвећених ослобођењу од нацистичких окупатора.

image