Почео 67. Сајам књига

На сајму ће своје дело "Мастермајнд" представити писац из Гватамале Дејвид Унгер док ће се словеначка антрополошкиња Наташа Рогеља представити са књигом "13. месец"

На Београдском сајму отворен је 67. Међународни београдски сајам књига. Књижевна манифестација од највећег угледа у овом делу Европе, ове године, одржава се под слоганом "Реч је слободна", уз учешће више од 400 излагача из земље и иностранства. Земља почасни гост је Куба.

Директорка Београдског сајма Данка Селић истакла је уочи Сајма књига да је то најзначајнија и најпосећенија манифестација која се одржава у земљи и региону.

"На овогодишњем Сајму књига представиће се 418 директних излагача из земље и иностранства", нагласила је Селићева.

На овогодишњем сајму књига гостоваће 18 књижевника из Кубе, а први пут ће презентовати своја дела и писац Дејвид Унгер као и словеначка антрополошкиња Наташа Рогеља, а по речима ПР сајма Јелене Виденовић, звезда сајма биће британски аутор Тони Парсонс.

"Тони Парсонс учествује у чак два програма, један програм ће бити посвећен искључиво њему и његовој књижевности, а у другом програму он ће разговарати са Дејаном Стојиљковићем о теми књижевног жанра", рекла је Виденовићева за Танјуг.

Она је најавила да ће свечано отварање бити одржано вечерас у 18 часова и да ће на њему одржати говор српска књижевница Милена Марковић као и почасни гост, који ће говорити у име кубанске делегације, писац Мигел Барнет.

Он ће на сајму представити своје дело "Сећања једног одбеглог гроба" заједно са осталих 17 чланова кубанске делегације који су специјално за сајам превели своја дела на српски језик.

На сајму ће своје дело "Мастермајнд" представити писац из Гватамале Дејвид Унгер док ће се словеначка антрополошкиња Наташа Рогеља представити са књигом "13. месец" која је 2019. године била проглашена једном од 10 најчитанијих књига у Словенији.

Виденовићева је објаснила да ће програм бити одржан у четири целине од којих ће једна бити посвећен дечијој књижевности са називом "Хиљаду зашто?" на којој ће Љубивоје Ршумовић одржати радионицу за најмлађе где ће их учити како да напишу песму.

На питање да ли ће следеће године сајам књига бити одржан на истој локацији као и до сада она је навела да се наредно издање већ припрема и да ће се он одржати на старом добром месту испод купола Београдског сајма.

Програми за децу биће одржани у сали "Јован Јовановић Змај", а биће представљена програмска целина под називом "Сумњиво лице" по комедији Бранислава Нушића.

Кроз програмске целине биће представљена издања и садржаји, а програм обухвата и различите трибине. „"Породични дани" најављени су за 21. и 22. октобар.