Култура

Јагош Марковић: Одлазак принца српског позоришта

Био је аутентичан и даровит стваралац, који није подилазио диктатима трендова и који је својим јединственим рукописом стварао позоришна чуда набијена енергијом, маштом, духовитошћу и вишим поетским истинама, саопштило је Народно позориште у Београду у којем је радио толико пута
Јагош Марковић: Одлазак принца српског позоришта© FOTO TANJUG / TANJA VALIC

Редитељ Јагош Марковић преминуо је 22. септембра у 57. години, саопштило је Народно позориште.

Јагош Марковић је био стални редитељ Народног позоришта од 2008. године и један од од најистакнутијих позоришних редитеља у региону.

"Марковић, аутентичан и даровит стваралац, који није подилазио диктатима трендова и који је својим јединственим рукописом стварао позоришна чуда набијена енергијом, маштом, духовитошћу и вишим поетским истинама", наводи се у саопштењу Народног позоришта.

Рођен је 1966. године у Подгорици. Дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду у класи професора Борјане Продановић и Светозара Рапајића.

У Народном позоришту у Београду је режирао најзначајније наслове светске и домаће класике: "Учене жене", "Хасанагиница", "Госпођа министарка", "Покондирена тиква", "Др", "Антигона", "Ожалошћена породица", "Магбет", "Урнебесна трагедија", "Пепељуга" и "Фигарова женидба".

У другим театрима у земљи и иностранству режирао је више од 50 представа, а међу најзначајнијим су "Ромео и Јулија", "Кате Капуралица", "Декамерон дан раније, "Лукреција илити Ждеро", "Скуп", "Богојављенска ноћ", "Говорница", "Сумњиво лице", "Уображени болесник", "Тако је ако вам се тако чини", "Породицне приче", "Господа Глембајеви", "Јесења соната", "Галеб", "Зора на истоку", "Наши синови", "Свињски отац", "Хасанагиница", "Тартиф", "Хекуба"...

У чувеном шведском Краљевским позоришту "Драматен", поводом јубилеја тог театра, режирао је 2008. године Стринбергову "Краљицу Кристину".

После распада Југославије, био је први српски редитељ који је радио на Дубровачким љетним играма ("Ромео и Јулија", 2014.)

Добитник је више од 50 струковних, фестивалских и државних награда међу којима су: Награда "Бојан Ступица", Награда ослобођења Београда, Тринаестојулска награда, Награда "Мића Поповић", Награда за свекупан допринос стваралаштву Црне Горе, Награда града Београда, Награда града Подгорице, Стеријина награда, неколико награда "Златни ћуран", "Ардалион"… Датум, време и место сахране Јагоша Марковића биће накнадно саопштени.

image