Култура

Вера у писану реч неће нестати: На Сајам књига стижу Патрик Бесон и Ерик Емануел Шмит

Под слоганом "Живеле књиге", овогодишњи Сајам књига у Београду имаће дан више, трајаће од 21. до 29. октобра, школски дан биће 26. октобар а породице ће моћи да уђу уз једну породичну улазницу
Вера у писану реч неће нестати: На Сајам књига стижу Патрик Бесон и Ерик Емануел Шмит© FOTO TANJUG / RADE PRELIĆ

Међународни београдски сајам књига биће одржан од 21. до 29. октобра на Београдском сајму, под слоганом "Живеле књиге", најавили су данас организатори.

Из земље почасног госта сајма - Француске - у Београд стижу: Патрик Бесон, Ерик Емануел Шмит, Матијас Енар, Катрин Кисе, Флоранс Ноавил... 

Уметничка директорка Сајма књига Сања Милић најавила је да ће на сајам стићи и четири важна књижевна имена: израелски приповедач Етгар Керет, Португалац Жоао Торду, британски историчар Сајмон Сибаг Монтефјоре и књижевница Кејт Мос.

Председник одбора Сајма књига драматург Душан Ковачевић рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини града Београда да је за један од најпосећенијих културних догађаја у Србији и ове године интересовање читалаца изузетно и да се може очекивати посета за памћење.

Ковачевић је оценио да ће "упркос разним катастрофичним причама о крају књижевности", међу сајамским штандовима бити хиљаде посетилаца од седам до позних година, који ће "са жаром куповати књиге".

"Вера у писану реч је трајна и никад неће нестати, упркос појави све моћније електронске технологија", истакао је Ковачевић, пренео је Танјуг.

Академик Ковачевић је открио да се у његовом животу свет књижевности променио када је са 12 година прочитао дело "Гаргантуа и Пантагруел" Франсоа Раблеа, јер је та прича за њега од изузетног значаја. Напоменувши да ће о будућности сајма и новог сајамског простора размишљати када буду нешто више и конкретније знали, Ковачевић је додао да је Сајам књига само једна од многобројних манифестација која се у том простору одржавају.

"И ове године се видимо на истом месту и у исто време, као и 65 година раније. Видимо се у октобру", поручио је Ковачевић.

Овогодишњи сајам ће бити дужи за један дан у односу на претходна издања и традиционално ће бити одржан у халама 1, 2 и 4. Пријављено је 400 излагача из земље и иностранства, а листа још није коначна. Школски дан биће 26. октобар, док ће породице моћи да уђу уз једну породичну улазницу.

image
VV inauguration
banner