Култура

Деца су украс света: "Радост Европе" од 2. до 5. октобра у Београду

Слоган овогодишње манифестације је "Тачно испод звезде", што је део реченице из романа "Мали принц" Антоана де Сент-Егзеперија, од чијег првог издања је прошло 80 година
Деца су украс света: "Радост Европе" од 2. до 5. октобра у Београду© Milos Tešić / ATA Images

Међународни сусрет деце "Радост Европе", под слоганом "Тачно испод звезде", биће одржан од 2. до 5. октобра у Београду, уз учешће деце из 15 земаља, најавили су данас организатори.

Главна уредница "Радост Европе" Ивана Табори Обрадовић најавила је на конференцији за новинаре да манифестација почиње свечаним пријемом 2. октобра (10:30) у Дому Скупштине Србије, а у подне са Трга Републике кренуће свечани дефиле учесника у ношњама до Савског шеталишта на Београдској тврђави.

Табори Обрадовић је истакла да ће то бити "позитиван и весео дан", који ће измамити осмехе на лица Београђана, позвавши да им се придруже и градски вртићи и школе на Савском шеталишту, где ће бити програм свечаног отварања "Радости Европе".

Према њеним речима, круна манифестације биће Гала концерт 4. октобра у 18 часова у МТС дворани.

Слоган 54. "Радости Европе" је "Тачно испод звезде", што је део реченице из романа "Мали принц" Антоана де Сент-Егзеперија, од чијег првог издања је прошло 80 година.

Уредница Међународног ликовног конкурса "Радост Европе" Лидија Сеничар је подсетила да је то такмичење саставни део манифестације већ 25 година, и да афирмише аутентично ликовно дечије стваралаштво. Награде ће бити додељене на изложби 5. октобра у 18 часова у Дечијем културном центру Београда (ДКЦБ), чиме ће овогодишња "Радост Европе" бити затворена.

Председница Одбора "Радости Европе" Дарија Кисић је рекла да је поносна што је Београд 54. пут домаћин "Радости Европе", манифестације чији "назив говори све".

"Наш град и земља ће бити центар радост и дечијих осмеха и дружења. Угостићемо децу из великог броја земаља и дружиће се са децом из Србије", истакла је Кисић.

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић је испричала да је као дете, захваљујући овој манифестацији, имала прилику да угости дете из Словеније крајем деведесетих, а данас да буде међу организаторима и покровитељима - и врати се у детињство.

"Морамо да учимо нашу децу да поштују туђе културе и навике, поред тога што воле своје. Београд је увек тачно испод звезде и за мене најлепше место на земаљској кугли", истакла је Видовић.

image