Култура

Необична парцела на Новом гробљу: Руси који су живот и смрт посветили Србији (ВИДЕО)

Многи Руси, који су пре сто година бежали у Србију од револуционарних дешавања у домовини, сахрањени су управо овде. Неке познајемо преко светских класика књижевности, други су градили Београд какав данас видимо

Сви су чули за Аљошу Карамазова из "Браће Карамазових" и Кити Шербацку из "Ане Карењине", али тек понеко зна да су ови ликови из романа настали по узору на стварне личности, чији се гробови налазе на Руској парцели на Новом гробљу у Београду.

Многи Руси, који су пре сто година бежали у Србију од револуционарних дешавања у својој земљи, сахрањени су управо овде. Новој домовини су се богато одужили, попут архитекте Николаја Краснова, који је пројектовао нека од најлепших београдских здања.

И не само то. На Новом гробљу леже Срби који су постали Руси, то јест Срби који су у Великој сеоби Срба отишли за патријархом Ареснијем Чарнојевићем у Аустрију, после прешли у Русију и тамо формирали две области: Нову Србију и Славеносрбију, данас познатију као Бахмут. 

Део Руског некропоља је и Споменик руске славе, подигнут руским добровољцима који су учествовали у Првом светском рату и цару Николају Романову, у чијој крипти можете видети успомене минулих ратова.  

image