Култура

Дани Ермитажа у Народном музеју у Београду: Дотакните уметност

Посетиоце очекује богат програм гостију из Русије: поред излагања тек дела импресивне колекције једног од највећих музеја света, представиће се санктпетербуршки Балет Јакобсон, руски баритон Василиј Герел, а биће одржане и премијере руских филмова "Императорке" и "Петар Први - последњи цар и први император"
Дани Ермитажа у Народном музеју у Београду: Дотакните уметностwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Дани Ермитажа у Србији, манифестација међународног културног значаја коју први пут у Београду организује један од највећих светских музеја, биће одржани у Београду од 24. до 29. октобра.

Том приликом Ермитаж ће представити део свог импресивног опуса, а у сарадњи с Народним музејом Србије, отвориће и изложбе "Невидљива уметност" и "Царски порцелан", које ће публика моћи да види до 24. новембра 2023.

Инклузивни пројекат "Невидљива уметност" пружиће посетиоцима прилику да буквално дотакну историју: да додирну древне фреске, старинске ћилиме и тактилне макете других дела из колекције Ермитажа.

Изложба "Царски порцелан" повезаће историју династије Романов и реплике дворских сервиса за ручавање који су били у употреби на свечаним вечерама и породичним прославама руских монарха.

Министарка културе Републике Србије Маја Гојковић рекла је да одржавање ове манифестације представља потврду да као држава завређујемо значајно место на светској уметничкој сцени.

"Кроз историју смо показали да умемо да чувамо своју традицију, али и да поштујемо различитост. Култура нам помаже да се боље упознамо и повежемо с другим народима како бисмо наставили да негујемо културно благо које имамо, а упоредо развијали савремено стваралаштво за будуће нараштаје. То потврђујемо и као домаћини ове важне манифестације која ће посетиоцима наших најзначајнијих установа културе у Београду и Новом Саду приближити богатство Ермитажа и руску уметност", истакла је Гојковићева.

Такође, поводом овогодишњег обележавања 100-годишњице српског балета, санктпетербуршки Балет Јакобсон извешће најбоља дела из свог репертоара у Народном позоришту у Београду 24. и 25. октобра.

На истој сцени, 28. октобра биће одржан концерт познатог руског баритона, народног уметника Русије Василија Герела.

У Југословенској кинотеци одржаће се премијерне пројекције филмова "Императорке" и "Петар Први - последњи цар и први император", које ће представити партнер манифестације "Пријатељи Санкт Петербурга".

Директор Ермитажа Михаил Пиотровски прецизирао је да је Србија прва земља у Југоисточној Европи у којој овај музеј покреће свеобухватан програм свог присуства.

"Дани Ермитажа су само почетак дугорочног деловања нашег музеја у региону. У сложеној међународној ситуацији, формат Дана Ермитажа омогућава нам да наставимо пуноправни културни дијалог између пријатељских земаља и размењујемо научна искуства и нова открића у области науке и уметности. Правимо први и веома важан корак у развоју наших пројеката у Србији", рекао је Пиотровски, који ће 25. октобра одржати јавно предавање "Петербуршки мостови културе" на Универзитету у Београду.

image