Прва модерна презентација некрополе и римског водовода код Скупштине Србије

Поред римског аквадукта, пронађени су гробови и саркофази из периода 3. и 4. века

Непокретна културна добра, укључујући и римски водовод с краја другог и почетка трећег века, пронађена у археолошким истраживањима на углу Влајковићеве и Косовске улице, биће презентована у парковској површини изнад подземне гараже након њене изградње, саопштили су из Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Током ископавања, археолози су открили гробове и саркофаге из периода 3. и 4. века и они ће трајно бити измештени и сачувани у Музеју града Београда.

"Ово ће бити први пут да, на простору који је некада припадао југоисточној некрополи античког Сингидунума, буду презентовани остаци римског аквадукта на начин на који су такви налази већ презентовани у метрополама света", каже се у саопштењу.

Како је наведено, део аквадукта ће бити измештен и на одговарајући начин одложен на адекватно место до завршетака радова.

Налази су непокретно културно добро у оквиру утврђеног културног добра Антички Сингидунум, па је Завод основао Комисију за вредновање и презентацију откривених непокретних налаза, са идејом да археолошка струка донесе став о значају и начину презентовања пронађених налаза.

Чланови Комисије су главни градски урбаниста Марко Стојчић, музејски саветник Музеја града Београда Милорад Игњатовић, научни саветник Археолошког института у Београду Весна Бикић и музејски саветник Народног музеја Србије Адам Црнобрња.

Ту су и археолог конзерватор-истраживач саветник Републичког завода за заштиту споменика културе Мирјана Благојевић, виши конзерватор Нела Мићовић и конзерватор Ксенија Миленковић из Завода за заштиту споменика културе Града Београда.

Комисија је утврдила да део римског водовода представља јединствен пример очуваног дела римског акведукта у Сингидунуму, каже се у саопштењу.

Завод је прописао мере техничке заштите за израду Пројекта његове превентивне конзервације и привременог измештања на основу услова Републичког завода за заштиту споменика.