Култура

Београдски основци одлучили: Најбоље књиге "Арчи, пас који воли књиге" и "Масамба луталица"

Жири састављен од 123 ђака из главног града Србије бирао је између 39 књига домаћих аутора објављених 2022. године - 15 их је било за млађи, а 24 за старији узраст
Београдски основци одлучили: Најбоље књиге "Арчи, пас који воли књиге" и "Масамба луталица"© FOTO TANJUG / MINISTARSTVO KULTURE / GORAN ZLATKOVIĆ

Велики дечји жири, састављен од београдских основаца, за најбоље дечје књиге, за млађи и старији узраст, прогласио је дела "Арчи пас који воли књиге" и "Масамба луталица", чији су аутори Горан Марковић и Гордана Малетић, саопштили су организатори доделе признања  "Доситејево перо".

Жири састављен од 123 ђака бирао је између 39 књига домаћих аутора објављених 2022. године - 15 их је било за млађи, а 24 за старији узраст.

Друга награда "Доситејево перо" за млађи узраст, како је пренео Танјуг, припала је Оливеру Јанковићу за "Загонетни случајеви инспектора Тражића". Трећу награду, због истог броја гласова, освојили су Милена Северовић и Душко Домановић за књиге "Маслачкова медицина" и "На врх дима из димњака".

Највише гласова дечјег жирија старијег узраста, после победничке књиге чији је аутор Малетић а којој је прва награда "Доситејево перо" припала више пута до сада, добила је књига "Боквица" Миланке Станкић. Трећу награду дели пет књига - "Суперхерој из мог комшилука" Николете Новак, "Чуда божја" Александра Миљевића, "Како сам заволела своје име", Соње Вукомановић, "Легенде о тајанственој Србији" Татјане Ковачев и "Зеленбабини дарови 3 – Новчић Судбине" Иване Нешић.

За нешто више од четврт века, од када су деца добила прилику да се изјашњавају о за њих написаним књигама, за најбоље више пута деца су проглашавана дела Градимира Стојковића, Слободана Станишића, Јасминке Петровић, Уроша Петровића, Силвије Оташевић и Весне Видојевић Гајовић.

Награду "Доситејево перо" покренули су 1997. библиотека Града Београда и организација "Пријатељи деце" општина Вождовац и Земун, према Конвенцији УН о правима детета, да изразе мишљење о делима написана за њих, а на иницијативу писца Божидара Пешева.

Организатори су изразили жаљење што је овогодишњи жири био мање бројан у односу на раније године, када је у доношењу одлуке о најбољим књигама учествовало и 300 деце.

image