Култура

Предвечерје успона нацизма: ЈДП припрема представу "Лимени добош", премијера у децембру

По мотивима романа Гинтера Граса, једног од најважнијих књижевних дела 20. века, немачки редитељ Фолкер Шлендорф снимио је 1979. године истоимени филм који је освојио најважније светске награде
Предвечерје успона нацизма: ЈДП припрема представу "Лимени добош", премијера у децембру© ЈДП

Југословенско драмско позориште (ЈДП) саопштило је данас да су почеле пробе представе "Лимени добош", по мотивима романа Гинтера Граса, у режији Васила Христова. Премијера се очекује у децембру на Великој сцени "Љуба Тадић".

"Лимени добош", један од најважнијих романа 20. века, дело је које је померило границе књижевности и по коме је 1979. Фолкер Шлендорф снимио чувени филм и освојио најважније филмске награде у свету, подсећају из ЈДП-а.

У "Лименом добошу" Оскар Мацерат је тридесетогодишњи пацијент психијатријске установе који је као трогодишњи дечак у предвечерје успона нацизма и почетка Другог светског рата одлучио да престане да расте.

"Протестујући против одраслих, Оскар коментарише историјска дешавања из дечије перспективе, цртајући слику света који хрли ка самоуништењу", каже се у саопштењу ЈДП-а.

У представи играју Миодраг Драгичевић, Јована Беловић, Марко Јанкетић, Небојша Миловановић, Зоран Цвијановић, Јоаким Тасић, Ива Манојловић, Лазар Ђукић,Тамара Шустић и Теодор Винчић. 

Адаптацију текста је урадио Христов, драматуршкиња је Весна Радовановић, сценограф Константин Трпеноски, костимографкиња Марија Марковић Милојев, композитор Никола Коџабашија, а сценски говорће обликовати Љиљана Мркић Поповић.

image