Шарлота Ремплинг у Новом Саду: У позоришту могу да допрем до душа људи (ВИДЕО)

У продукцији француског позоришта, које је основао Питер Брук, настао је поетски дијалог Шекспирових сонета и Бахових музичких свита у извођењу чувене глумице и виолончелисткиње и редитељке Соња Видер Атертон

Десети Шекспир фестивал затвара 12. октобра представа "Шекспир/Бах" у извођењу британске глумице Шарлоте Ремплинг и виолончелисткиње и редитељке Соње Видер Атертон, у Српском народном позоришту у Новом Саду.

Продукција Међународног центра за позоришна истраживања, театра који је основао чувени Питер Брук (CIRT – Théâtre des Bouffes du Nord), представиће сонете Вилијама Шекспира и музичке свите Јохана Себастијана Баха кроз поетски дијалог.

"Ови кратки комади посетиоцима делују као перформанс, а не представа, пошто су наступи с музиком другачији", изјавила је Шарлот Ремплинг на конференцији за новинаре у Новом Саду и додала да су Шекспирови сонети савршени избор јер су међу њима неке од најлепших љубавних песама.

Славна, пре свега, филмска глумица је рекла и да јој је Шекспир близак иако је нико досад није питао да игра у неком његовом делу.

"Не знам да ли бих могла да прихватим јер нисам шекспировска глумица, али јесам извођач Шекспирових сонета", додала је Ремплингова, уз осмех.

Подсетивши да није школована глумица и да је шездесетих година била тек једна од многих младих девојака које су намах ушле у свет филма, Ремплингова је истакла да је глума све више постајала нешто чиме ће се бавити читавог живота.

"Позориштем сам почела да се бавим касније, схватила сам да могу бити добра, да могу допрети до душа људи, јер то је душевно путовање. Схватила сам и да камера преноси оно што осећам на платно и то виде други", навела је глумица.

Оснивач и директор Шекспир фестивала Никита Миливојевић истакао је као велику част то што ће јубиларни фестивал затворити представа која спаја Баха и Шекспира, што је фантастична идеја јер су "обојица стварала из елемената безвременог".

Овај интернационални позоришни фестивал основан је 2014. а његов програм чине савремене светске продукције Шекспирових дела. Одржава се сваке године у јуну, у аутентичном амбијенту, налик средњовековном, резиденције Вила Станковић у Чортановцима. Већина програма јубиларног издања изведена је од 29. јуна до 3. јула.

Поред комада "Шекспир/Бах" у главном програму су изведене и представе "Богојављенска ноћ" (Србија), "Ромео и Јулија" (Јерменија), "Магбет" (Турска) и "Перикле" (Велика Британија).