Култура

"Српска соло песма" у Руском дому

Лауреати такмичења од његовог оснивања 2011. до данас извели су програм састављен од дела истакнутих српских композитора, али и представили руско класично музичко наслеђе
"Српска соло песма" у Руском дому© Руски дом у Београду

Руски дом је угостио лауреате такмичења ученика и студената соло певања "Српска соло песма", које се од 2011. одржава у организацији Музичке школе "Стефан Христић" из Младеновца.

Смотра је окупила генерације музичких уметника који су на такмичењу учествовали од његовог оснивања, па све до 2022. године.

Наступали су: Марко Миливојевић, Милица Јовичић, Ружица Милетић, Марко Костић, Алекса Станиловић, Марија Кузмина, Предраг Качавенда, Дуња Јованчевић, Филип Чала, Зорица Белоица, Ана Гвозденовић, Мина Николић, Милена Дамњановић.

Изведен је програм састављен од дела истакнутих српских композитора који су обележили последња два века српског музичког стваралаштва, а поводом гостовања у Руском дому слушаоцима је представљено и руско класично музичко наслеђе.

Значај такмичења као пројекта који доприноси очувању српске културне баштине и неговању српске соло песме препознат је од стране српске музичке критике што потврђује и награда еминентне српске ревије посвећене класичној музици "Музика класика".

image