Култура

Сајам књига у Београду: Дучић нас је задужио писаном речју и дипломатијом

Република Српска, која се представља наступом под слоганом "Сва слова певају песнике", у част 150 година рођења једног од најомиљенијих српских песника, са Србијом је потписала нови меморандум о сарадњи
Сајам књига у Београду: Дучић нас је задужио писаном речју и дипломатијом© Леутар

Mинистарка просвjете и културе Републике Српске Жељка Стојичић отворила је данас на 66. сајму књига у Београду 13. репрезентативни наступ Републике Српске, чији је мото "Сва слова певају песнике", по стиховима Јована Дучића, у част 150 година рођења српског песника, писца, дипломате и академика.

Том приликом Стојичић и министарка културе Републике Србије Маја Гојковић потписале су Меморандум о сарадњи између Министарства културе Србије и Министарства просвете и културе Републике Српске.

"Сајам књига је најлепши празник и фестивал књиге, кроз који чувамо нашу књижевност и културу. Књижевност је уметност речи, а реч је основно средство за обликовање уметничке слике стварности", оценила је Стојичић, пренео је Танјуг.

Истакавши да "темељ српске културе и националног идентитета чине српски језик и ћирлица", она је додала да су у Српској најзначајније културне манифестације посвећене писцима који су својим делом ткали темељ српског културног идентитета, као што су Иво Андрић, Филип Вишњић, Петар Коћић, Бранко Ћопић, Алекса Шантић, Светозар Ћоровић и Дучић.

Према њеним речима, Дучић је "један од највећих песника српског рода, који нас је задужио писаном речју и дипломатијом, као и и поклонима граду Требињу".

Изразивши уверење да ће меморандум допринети даљем развијању и продубљивању међусобних веза, министарка културе Гојковић је додала да ће њиме озваничити заједничке напоре ка интензивирању културне размене и подстаћи успостављање директних контаката између установа културе у књижевном стваралаштву, културном наслеђу, библиотекарству, визуелној и примењеној уметности, филму и другоме.

Гојковић је подсетила на заједничке пројекте, као што су ревитализација родне куће Бранка Ћопића у Хашанима, доношење идентичног Закона о употреби српског језика и заштити ћириличког писма, програми које Требиње остварује у Чачку - првој престоници културе Србије, манифестације "Дани Српске у Србији" и "Дани Србије у Српској".

Према њеним речима, управо зато је јачање односа Србије и Српске "на свим пољима и на свим нивоима од суштинског интереса нашег народа".

Гојковић је истакла вредан допринос сајамској понуди квалитетним и садржајним излагањима годинама уназад даје штанд Српске, и подсетила је на речи нобеловца Иве Андрића "да остати равнодушан према књизи значи лакомислено осиромашити свој живот".

image