Ирске потпетице запалиле Београд: Спектакл енергије и покрета плесне групе "Rhythm of the Dance"

Сценски и музички шоу са светским и ирским шампионима плеса, неким од најбољих традиционалних музичара и певача, велики хит су свуда, јер комбинују традиционалну игру и музику са најсавременијом сценском технологијом

Плесно-музичка представа "Ритм оф д денс" (Rhythm of the Dance) националне играчке компаније из Ирске, изведена је премијерно у Србији синоћ на великој сцени МТС Дворане у Београду, коју је публика испунила до последњег места.

Пројекат у форми сценско - музичког шоу програма, према оцени светских медија, "спада међу три најбоља ирска спектакла данашњице", као својеврстан спој аутентичних келтских мелодија, специфичног ирског плеса, музике уживо и раскошног певања.

Наравно, публика целог света и у Србији упозната је са тријумфалном представом "Lord of the Dance" такође из Ирске (недавно су нам гостовали овог пролећа на стадиону Ташмајдан, основани 1996), а познат је и чувени "Riverdance" (настао 1994. као ревијални део Песме Евровизије).

Пројекат "Ритм оф д денс" аутора и продуцента Кирана Каванаге на актуелној светској турнеји обележава јубилеј - 25 година постојања и на том путовању стигли су и у престоницу Србије.

Мултимедијална забава осим вишеструке представе и концерта, укључила је и привлачне видео записе и фотографије, односно замрзнуте кадрове који приказују сву лепоту Ирске, њену богату природу, од планина, преко водених површина до других пространстава од којих публици застаје дах.

Симултано емитовање наведених видео радова са позоришно-музичким пројектом је чинило окосницу вечерашње вишемедијалне представе.

Музички сегменти су били подељени као инструментални, вокални, онда и спајање инструментално-вокални, што је публику одушевљавало сваког тренутка.
Музичари су некада наступали појединачно - соло, или у пару, као трио, квартет или сви заједно - квинтет, али и у комбинацији са плесачима.

Ансамбл је чинио петоро музичара, једну девојку (акустична гитара) и четворицу мушкараца (флаута, добош, виолина, хармоника), а осим квинтета, на сцени су била и двојица певача. Репертоар музичког дела чинили су ирски традиционални, фолк и кантри жанрови, а најатрактивнији фрагменти за публику су били када су се спојили плесачи, певачи и музичари.

Критика је записала да "невероватна енергија, суптилна елеганција, уједначеност покрета, комбинација фолклорних елемената и модерног ритма метрополе чине  "Ритм оф д денс" једним од најпопуларнијих и најтраженијих плесних догађаја на свету".

Сценски и музички шоу са светским и ирским шампионима плеса, неким од најбољих традиционалних музичара и певача, велики хит су свуда, јер комбинују традиционалну игру и музику са најсавременијом сценском технологијом.

Занимљива је чињеница да је пројекат "Ритм оф д денс", основан 1998. године, оригинално постављен за тронедељну турнеју по Сједињеним америчким државама.

Онда је толико нарастао да је константно гостовао на међународним турнејама и тако већ четврт века.