Култура

Одржана конференција "Јелисаветско-Сергијева читања": Огроман допринос Романових образовању

У периоду од почетка 19. века до 1917. године у Русији, под старатељством Царске породице, постојале су бројне средње и више стручне образовне установе - техничке (укључујући рударске), инжењерске, војне, поморске, правне, медицинске, комерцијалне , пољопривредне, занатске, уметничке, музичке, позоришне, педагошке и духовне
Одржана конференција "Јелисаветско-Сергијева читања": Огроман допринос Романових образовању© Максим Блинов/РИА НОвости

Данас поводом 159. годишњице рођења Велике кнегиње Елизабете Фјодоровне на Московском државном конзерваторијуму Петар Иљич Чајковски, одржана је 26. Сверуска научна конференција Јелисаветско-Сергијева читања под називом "Професионално образовање под окриљем Царског дома Романова у 19. и почетком 20. века", саопштила је прес-служба Фондације за унапређење традиције милосрђа и доброчинства "Образовно друштво Елизабет-Сергиус".

Ова конференција уједно обележила је и годину учитеља и ментора, 155. годишњицу рођења цара Николаја Другог и 105. годишњицу од смрти свете мученице Велике кнегиње Јелисавете Фјодоровне.

"За Царску породицу Романова, брига за добробит државе укључивала је сталну бригу о образовању, васпитању и радном оспособљавању деце и адолесцената, као и одраслог становништва. Једна од важних области у државним и јавним активностима представника царске породице било је покровитељство стручног образовања, чијем развоју је посебну пажњу посветила царица Марија Фјодоровна, супруга цара Павла Првог и оснивач највећег добротворног одељења у Русија – Одељење установа царице Марије", навели су у Фондацији.

Како се истиче, у периоду од почетка 19. века до 1917. године у Русији, под старатељством Царске породице, постојале су бројне средње и више стручне образовне установе - техничке (укључујући рударске), инжењерске, војне, поморске, правне, медицинске, комерцијалне , пољопривредне, занатске, уметничке, музичке, позоришне, педагошке и духовне. 

"Велики допринос развоју женског стручног образовања у Русији дала је царица Марија Александровна, супруга цара Александра Другог. На њену иницијативу почео је развој мреже руских школа и учитељских богословија у Светој земљи", наводи се.

Додаје се да је за време цара Николаја Другог од 1894. до 1917. године економски развој Русије наставио да расте брзим темпом, па је тако до почетка 20. века у земљи се, захваљујући владиним мерама и приватним иницијативама, формирала мрежа стручних и техничких образовних установа.

"До средине 1890-их у Русији је било 57 јавних и 11 приватних високошколских установа, а до 1914. већ је било 114 јавних и приватних високошколских установа и више од 122.000 студената", истиче се.

Фондација за промоцију оживљавања традиције милосрђа и доброчинства "Образовно друштво Елизабет-Сергиус", настало 2011. године реализује програме "из области образовања и доброчинства, подршке националној култури и проучавања историјског наслеђа".

image