На Мехтину иницијативу: Београдска филхармонија у Кини свечано отвара центар "Појас и пут"

Сматрајући да Београдска филхармонија заслужује место у оркестарској лиги шампиона, маестро је позвао Филхармонију да заједнички одрже концерте у најпрестижнијим дворанама света, али је, на обострану жалост, био приморан да из здравствених разлога откаже своје учешће

Београдска филхармонија путује на турнеју по Кини од 4. до 20. новембра, током које ће, предвођена диригентом Немеаом Јарвијем, одржати концерте у Сијану, Пекингу и Шангају, најавили су из Филхармоније.

У светлу прославе стогодишњице оркестра, Београдској филхармонији је указана част да свечано отвори Центар за културу и уметност "Појас и пут" у Сијану, а век поноса оркестар ће представити у најзначајнијим светским дворанама попут Националног центра за извођачке уметности у Пекингу и величанственој сали Великог театра Шангаја.

Кинеска турнеја Београдске филхармоније дошла је на иницијативу највећег филхармонијског пријатеља, маестра Зубина Мехте, у жељи да подржи међународну промоцију оркестра у музичким центрима високе селекције где се представљају искључиво најбољи међу најбољима.

Сматрајући да Београдска филхармонија заслужује место у оркестарској лиги шампиона, Мехта је позвао Филхармонију да заједнички одрже концерте у најпрестижнијим дворанама света, али је, на обострану жалост, био приморан да из здравствених разлога откаже своје учешће.

Међутим, палицу над Београдском филхармонијом у Кини, преузима диригентски бард Неме Јарви, маестро који је предводник чувене диригентске и музичке династије.

Јарви је један од најцењенијих диригената света, вишедеценијске блиставе каријере, у коју се убрајају предвођења најпроминентнијих оркестара и солиста највишег калибра, као и преко 450 остварених снимака.

У стогодишњој филхармонијској историји забележена су три наступа са маестром, а сусрети у Кини ће бити након готово 50 година.

Почетак турнеје Београдске филхармоније је 8. новембра у Сијану и то уз свечано отварање концертне дворане Центра за културу и уметност "Појас и пут", на догађају од изузетног значаја за овај град познат као почетна тачка "Пута свиле".

Потом ће 14. новембра оркестар наступити у Пекингу у једној од најимпресивнијих концертних дворана света - Националном центру за извођачку уметност, као централни догађај Међународног оркестарског форума који окупља представнике водећих оркестара света.

Турнеју крунише концерт у Шангају 18. новембра у Сали Великог театра у оквиру престижног шангајског међународног фестивала.

Током турнеје Београдска филхармонија ће наступити са врсним солистима, виртуозима на виолини, Ђованијем Заноном и Хуангом Менглом, а на програму су дела Чајковског, Вердија, Берлиоза и Бетовена.