Јединствено откриће у Виминацијуму: Археолози пронашли римску варијанту "чуваркуће" необичног облика

Археолошки парк Виминацијум поново је изненадио археологе ретким открићем

У археолошком парку Виминацијум код Kостолца откривен је јединствен предмет из античког доба - звоно фалусног облика, својеврсна римска варијанта "чуваркуће" која је штитила укућане од злих сила.

Тинтинабулум, кућно звоно из доба античког Рима, служило је да заштити домаћина и кућу од злих чини, каже директор Археолошког института САНУ др Миомир Кораћ. "Али пре свега овај налаз говори о томе какав је Виминацијум у ствари био град", додао је Кораћ.

Предмети фалусног облика, попут тинтинабулума нису били неуобичајени у Римском царству. Ми их данас најчешће посматрамо кроз њихову еротску димензију, али су у античко доба имали потпуно друго значење.

"То је један предмет апотрофејског карактера, значи чуваркућа, како ми кажемо, која је редак налаз уопште на територији Царства. Такви предмети нађени су у Напуљу, односно у Помпеји и Херкулануму и чувају се у Напуљском музеју. Британски музеј има неке примерке, али то није, на пример, толико чест налаз. А за сада је јединствен на територији Србије", објашњава за РТС археолог Младен Јовичић.

Тинтинабулум је тренутно на конзервацији, а потом ће бити изложен у Виминацијуму. Археолози су овај предмет нашли у остацима куће у цивилном делу града, који тренутно истражују.

"Открили смо једну од главних улица у граду, такозвани дехуманус, а поред њега се налазе разноразни објекти из римског периода", наводи археолог Саша Реџић.

Последње откриће само је један од делова велике слагалице Виминацијума, некадашњег главног града римске провинције Горње Мезије, који готово свакодневно обрадује археологе новим благом.