Култура

Александар Денић представља Србију на 60. Бијеналу у Венецији

Србију ће на престижном бијеналу у Италији, од 20. априла до 24. новембра 2024. године, представљати сценограф познат по раду на бројним српским филмовима и представама у Београду, региону и Европи
Александар Денић представља Србију на 60. Бијеналу у Венецији© Antonio Ahel / ATA Imагес

Србију ће на 60. Бијеналу уметности у Венецији представљати Александар Денић пројектом "Колонијална изложба" (Exposition Coloniale), који је развио са кустоскињом Ксенијом Самарџијом, саопштило је Министарство културе.

Денић је једногласно изабран одлуком комесара и Стручног савета, на основу конкурса који су у име Министарства културе почетком септембра расписали Музеј савремене уметности у Београду (МСУБ) и Фондација МСУБ.

На конкурс за избор представника Србије на 60. Бијеналу уметности стигло је 35 пријава, од којих пет није испунило процедуралне услове, а пет је прошло у други круг, наведено је у саопштењу. Одлуком Стручног савета изабран је Денићев рад као најбољи који одговара на задату тему 60. Бијенала уметности "Странци свуда", уметничког директора Адријана Педросе из Бразила.

Жири конкурса чинили су чланови Стручног савета за припрему наступа Србије на 60. Бијеналу уметности у Венецији, на челу са Радошем Антонијевићем, уметником и редовним професором и деканом Факултета ликовне уметности (ФЛУ) Универзитета уметности у Београду. Чланови су били: историчарка уметности и директорка Музеја наивне и маргиналне уметности у Јагодини Ивана Башичевић Антић, историчар уметности и редовни професор ФЛУ Никола Шуица, кустос наступа Србије на 57. бијеналу у Венецији 2017, уметник и професор Академије уметности Милета Поштић и уметник Драган Здравковић, представник Србије на 57. Бијеналу у Венецији 2017, ванредни професор Факултета примењених уметности Универзитета у Београду.

У образложењу одлуке стручни жири је навео да је Денић, као одговор на тему 60. Бијенала уметности у Венецији, понудио "просторну инсталацију која представља сегмент имагинарног глобалног села, или боље рећи универзалног светског предграђа, без његових житеља", док наслов "Колонијална изложба" указује на "глобалне структуре које су саздане на колонијалној политици и актуелизује сам појама геополитике".

За комесара наступа Србије на 60. Бијеналу уметности у Венецији, које ће бити одржано од 20. априла до 24. новембра 2024. године, именована је историчарка уметности и директорка МСУБ-а Маријана Коларић.

Сценограф Александар Денић је познат по сценографијама за српске филмове "Ми нисмо анђели", "Ране" и "Пад у рај". Био је сарадник на сценографији филма "Подземље" Емира Кустурице, који је награђен "Златном палмом" у Кану, као и аутор кулиса бројних представа у Србији, региону и Европи коју су режирали најтраженији редитељи. Познат је по сарадњи са немачким редитељем Франком Касторфом, а деценију те сарадње представио је 2022. у биоскопу Балкан на изложби "Декада".

Према пропозицијама, предвиђен је буџет у износу од 12 милиона динара (бруто), који је намењен за продукцију и постпродукцију пројекта, поставку и опремање изложбе, трошкове штампања каталога, транспортне трошкове, као и путне трошкове аутора и стручних сарадника, те хонораре (аутора и стручних сарадника).

image