Култура

Нова представа у Звездара театру: "То кад увати не пушта", муж хипохондар и жена која га трпи

Kомад ауторског тандема Милутин и Милан Караџић је комедија карактера и менталитета, у којој супружнике играју Милутин Мима Караџић и Нела Михаиловић
Нова представа у Звездара театру: "То кад увати не пушта", муж хипохондар и жена која га трпи© Јаков Симовић / Звездара театар

Представа "То кад увати не пушта" у режији Милана Караџића, по тексту Миодрага Караџића о старијем брачном пару – мужу хипохондру и жени која га трпи и пази, премијерно биће изведена 8. новембра у 20 сати у Звездара театру.

Директор Звездара театра, драмски писац и академик Душан Ковачевић описује овај комад као "лепу интимну причу о двоје људи, која се догађа у Црној Гори, али би по свом значењу и односу између ликова могла да се догоди било где".

"Када бих морао да препричам комад у једној реченици, рекао бих само да једна болесна жена изузетно брине о изузетно здравом човеку. То је врло апсурдно, али врло тачно", рекао је Ковачевић на конференцији за новинаре.

Редитељ Караџић је истакао да је ово пре свега глумачки комад, а по жанру комедија карактера и менталитета.

"Проблем је универзалан. Ова прича би могла да се дешава у било ком мањем месту у Босни, Хрватској, Србији... Од два снажна карактера, један је хипохондар који угњетава своју жену која га зна у душу. Тежак је и мукотрпан живот жене која негује таквог мужа. Притом, он није зао, чак има ноту трагичног лика, јер нема никакво осећање да је напоран, да угњетава жену. Напротив, мисли да је најпоштенији, најискренији, што даје једну радосну тугу целом комаду", изјавио је Милан Караџић.

Брачни пар, Новицу и Иконију играју Милутин Мима Караџић и Нела Михаиловић, који већ играју заједно у представи Звездара театра "Спортско сцре" по тексту Ђорђа Милосављевића а у режији Милана Караџића.

Композитор музике  је Владимир Петричевић, костиме је креирала Драгица Лаушевић, а сценографија је дело Бориса Максимовића.

"То кад увати не пушта" је 93. премијера Звездара театра. Представа се игра на Новој сцени, а репризе су 21, 22. и 27. новембра.

image