Култура

Позоришни фестивал "Пароброд" од 20. до 25. новембра у Београду

Треће издање београдског фестивала понудиће публици четири нова позоришна остварења и две представе које су претходних година биле на сталном репертоару Пароброда
Позоришни фестивал "Пароброд" од 20. до 25. новембра у БеоградуGetty © Stuart C. Wilson / Stringer

Треће издање позоришног фестивала "Пароброд" биће одржано од 20. до 25. новембра у београдској Установи културе Пароброд, саопштила је дирекција.

На програму манифестације у трајању од шест дана су четири нова позоришна остварења поред две представе које су претходних година биле на сталном репертоару Пароброда.

Позоришни игроказ "Пловидба" у режији Федора Ђоровића и интерпретацији глумаца Гале Шалипур, Комнена Церовића и Федора Ђоровића, у понедељак, 20. новембра ће отворити овогодишњи фестивал.

Представа "Пловидба" је прича о морнару који покушава да се докаже у свету бескрајног океана. У току свог путовања сусреће се са подводним светом и мистериозном туном чија појава га прогања.

Други дан фестивала, 21. новембра резервисан је за комад "Састанак на слепо".
У питању је прича о (не)познавању самог себе и поставља питање колико нас виртуелни живот зближава или раздваја у илузији да некога добро познајемо. Драма представља метафору друштва у коме се путем интернета упознајемо, али се не познајемо.

У представи играју Милена Ђорђевић и Предраг Котур, а режију потписује познати глумац Милош Ђорђевић.

Марина Буквички и Иван Николић ће 22. новембра играти представу "Ја лутка" која је настала на Институту за уметничку игру, на докторским студијама Уметничка игра и перформанс. Пројекат представља омаж нашој истакнутој научници Милеви Марић Ајнштајн, кроз анализу њеног живота из једног сасвим другачијег угла посматрања.

Представа "Ја лутка" је прича о љубави и издаји, о томе шта су људи у стању да жртвују само да би били прихваћени, и она поставља питање као уједно и мотив за реализацију овог пројекта - "Колико кошта љубав?"

Представа "Реци не насиљу", коју је режирао глумац Фуад Табучић, биће изведена 23. новембра. Омнибус позоришно дело је засновано на истинитим исповестима и кроз шест прича говори о свему кроз шта пролазе жртве насиља. Глумци у представи су: Александра Манасијевић, Александра Михајловић, Снежана Кнежевић, Марина Кукић и Фуад Табучић.

Представа "Бајбок", у адаптацији и режији Татјане Кецман, која и глуми са Аном Лечић, очекује публику 24. новембра. Настала по мотивима чувеног драмског текста "Емигранти" пољског писца Славомира Мрожека, ова трагикомична прича - дуодрама смештена је у Шведској.

Две жене са наших простора у изнајмљеном стану, славе Нову годину. Оне су заробљене, не само због карантина и пандемије корона вируса, већ и својих погрешних уверења и фантазије о бољој будућности, а садашњост пролази поред њих.

Фестивал затвара 25. новембра представа "Литица" по тексту Стефана Исаковића, а младу глумачку екипу чине: Федор Ђоровић, Гала Шалипур, Јован Мијовић, Јелена Тјапкин и Сунчица Милановић.

"Наспрам литице сви смо једнаки, ситни и незнатни, а наш мали живот сном је заокружен. На јави литица нам се чини неосвојивом али у сну имамо моћ ту да јој пркосимо на врху и на дну. Ипак смо ми грађа од које се праве снови", поручује екипа "Литице".

Позоришни фестивал "Пароброд" је подржао Секретаријат за културу Града Београда.

image