Култура

"Пигмалион" премијерно у Позоришту "Бошко Буха"

Ново позоришно читање најпознатијег комада ирског драмског писца и нобеловца Џорџа Бернарда Шоа је интерпретација античког мита, приче о Пигмалиону и Галатеји - љубавна прича о професору Хигинсу и продавачици цвећа Елизи
"Пигмалион" премијерно у Позоришту "Бошко Буха"© Миша Обрадовић / Позориште "Бошко Буха"

Премијера нове представе Позоришта "Бошко Буха" - "Пигмалион", по тексту Џорџа Бернарда Шоа и у режији Ђурђе Тешић, биће одржана 14. новембра од 19.30 часова у Театру "Вук" у Београду.

Реч је о новом позоришном читању најпознатијег комада ирског драмског писца и романсијера, добитника Нобелове награде за књижевност 1925. и Оскара за најбољи сценарио 1939. за филм "Моја лепа госпођице" (адаптација комада "Пигмалион"). Драмски текст је интерпретација античког мита, приче о Пигмалиону и Галатеји. Код Шоа, то је љубавна прича о професору фонетике Хенрију Хигинсу који из опкладе у свој дом доводи продавачицу цвећа Елизу Дулитл, образује је и од ње ствара даму по свом укусу, непланирано се заљубивши у њу. 

Од прве поставке на енглеском језику 1914. и првог објављивања на енглеском, 1916. године, комад је много пута адаптиран, а најпознатија верзија је филм - мјузикл "Моја лепа госпођице" (My Fair Lady) из 1964. године. 

У представи играју: Немања Оливерић, Елизабета Ђоревска, Марко Јањић, Ања Павићевић, Зоран Цвијановић, Андријана Оливерић, Лена Богдановић, Милица Сужњевић и Реља Јанковић. 

Дело је превео Боривоје Недић, драматизацију потписала Милена Деполо, сценограф је Зорана Петров, костимограф Зора Мојсиловић, композитор музике Владимир Пејковић, док је сценски покрет осмислио Дамјан Кецојевић.

image