Култура

Одлазак вољеног Лауша: Судионик у античкој драми, глумац особитог шарма

Колеге и пријатељи сложни су у оцени да је људи као што је био Жарко Лаушевић увек мало у сваком друштву, као и да је био особена и непоновљива глумачка фигура
Одлазак вољеног Лауша: Судионик у античкој драми, глумац особитог шарма© Photo: Antonio Ahel/ATAImages

После краће и тешке болести напустио нас је великан српског глумишта Жарко Лаушевић (1960–2023), човек импозантне каријере и великог шарма.

Последњи пут поклонио се пред верном публиком на премијери филма "Хероји Халијарда" Радоша Бајића 11. октобра 2023. а постхумно ћемо га гледати у трећој сезони серије "Калкаснки кругови" Ђорђа Милосављевића која је тренутно у монтажи.

Кроз цео глумачки опус сарађивао је с редитељем Здравком Шотром – од самог почетка професионалне каријере, то јест од дипломске године на београдском Факултету драмских уметности до филма "Александар од Југославије" (2021).

"Вест ме је веома погодила, чули смо се пре неколико дана... Увек сам га истицао као човека и глумца особитог шарма, био је неодољив, човек који је могао да игра све што му дате. Имао је сугестивно лице и појаву. Велика је несрећа тај прекид у његовој каријери, где смо изгубили доста од његовог глумачког дара. Био је аутентична глумачка енергија и појава", рекао је Шотра, те од бројних улога издвојио Лаушевићеву ролу Браце Гаврана у његовом филму "Браћа по матери".

"Ту се посебно исказао, био је сјајан", додао је режисер.

У Шотрином "Боју на Косову" Лаушевић је, играјући Милоша Обилића, делио кадрове с Војиславом Брајовићем који је тумачио Вука Бранковића, као и сцену у једној од најзначајнијих представа Југословенског драмског позоришта "Лажни цар Шћепан мали", а пре него што ће му приватни живот обележити трагедија – убиство и потом затворска казна.

О смрти нашег изузетног глумца Брајовић је рекао да је пре свега отишао отац троје деце.

"Жарко је био један од најзначајнијих уметника своје генерације, али и шире. Намерно кажем уметник, а не глумац. Волео бих да он чује то што кажем, али нека чују бар његова деца. Просто не знам са чим да мерим те губитке, све је као нека античка драма. Он је уистину био судионик у једној античкој драми", изјавио је Брајовић.

Са садашњим директором Народног позоришта Светиславом Булетом Гонцићем, али и Бранимиром Брстином, Соњом Савић, Зораном Цвијановићем, Жарко је делио класу на Факултету драмских уметности у Београду.

"Сви смо знали да ће Лаушевић бити велики уметник још на студијама. Његов шарм је неодољив, били смо почаствовани што је делио класу с нама. Осећали смо да израста у сјајног глумца", изјавио је Гонцић, те додао да ће свима недостајати и на позоришној сцени и на филмском платну.

"Несумњиво је био велики уметник, али таквих људи је увек мало у сваком друштву. Недостајаће нам његов карактер, духовитост, интелект", закључио је Гонцић.

image