Култура

"Нана" поново на сцени "Мадленијанума"

Једини комад француског писца Емила Золе у српским позориштима, у режији Иване Вујић, враћа се 1. децембра на Велику сцену театра у Земуну у Београду
"Нана" поново на сцени "Мадленијанума"© Театар "Мадленијанум"

Недовољно играна сага о покварености друштва на преласку из једног у друго царство, драма "Нана", са Тамаром Алексић у насловној улози, враћа се на сцену "Мадленијанума", у донекле измењеном ансамблу.

Класик француског писца Емила Золе, у режији Иване Вујић, који је прву премијеру имао у новембру 2019, поново ће бити изведен 1. децембра на Велику сцену театра у Земуну у Београду, а репризно 13. децембра и 11. јануара.

"Ово је једини Зола на нашим сценама у Београду и мудро је да се направи премијерна обнова представе. За нас је он бескрајно интересантан писац. Истражујући једну породицу направио је анализу француског друштва која је и данас актуелна", истиче редитељка представе.

Интригантна прича о вртлогу страсти, предаји, људској пожуди и неморалу је и тема данашњице. У лику Нане, куртизане прерушене у глумицу, вешто су приказани порив жене за љубављу и сигурношћу, њени снови, надања и скривене жеље, као и вапај за пажњом и прихватањем.

Драматизацију романа Емила Золе "Нана" урадио је Спасоје Ж. Миловановић, драматург на представи је Славенка Миловановић, композитор Александра Ковач, сценограф Весна Поповић, костимограф Миодраг Табачки, Марија Миленковић је била задужена за сценски покрет, а за сценски говор Љиљана Мркић Поповић. Нови глумци у подели су: Никола Ракочевић, Борјанка Љумовић, Богдан Богдановић и Андријана Ђорђевић, док из претходног ансамбла играју: Небојша Кундачина, Раде Ћосић, Вукашин Јовановић, Димитрије Илић, Вања Милачић, Стојша Ољачић и Ања Орељ.

У глумачкој подели "Нане" 2019. био је бард нашег театра Власта Велисављевић који је 2021. преминуо од компликација изазваних вирусом короне.

"'Нана' је габаритна представа са великим ансамблом, од најмлађих глумаца до доајена, а међу њима био је и Власта Велисављевић. Била је то његова последња улога, и заиста смо срећни што смо радили са њим, живели са њим и радовали се са њим", истиче редитељка Вујић, сећајући се овог чувеног глумца.

image