Филм као љубавно писмо: Премијером драме Владимира Перишића почео Фестивал ауторског филма

Филм, делом сниман у основној школи "Владислав Рибникар" у Београду, представља портрет Србије 1996. године, приказан кроз однос мајке и сина који доживљава интимну револуцију

Премијером филма "Lost Country", сценаристе и редитеља Владимира Перишића, у МТС дворани у Београду свечано je отворен 29. Фестивал ауторског филма (ФАФ).

Редитељ Владимир Перишић, уједно члан Савета фестивала и селектор програма "Band A Part", обратио се публици пред пројекцију филма који је реализован у француско-српској копродукцији.

"Посебно ми је драго што 'Lost Country' отвара фестивал. Мој претходни филм 'Обични људи' је затворио овај фестивал, а од тада је прошло доста година. Тај филм сам радио као неку врсту увреде публици, са пуно беса, а не би требало тако да буде. У међувремену сам научио да би филмови требало да се снимају као љубавна писма. Тако сам ја направио једно љубавно писмо", истакао је аутор који је режију студирао на Факултету драмских уметности у Београду а затим наставио на престижној француској филмској школи Фемис у Паризу где је и дипломирао.

Филм, који је делом сниман и у основној школи "Владислав Рибникар", представља портрет Србије 1996. године, током студентских демонстрација против режима бившег председника Србије Слободана Милошевића. Радња прати младог Стефана који пролази кроз своју интимну револуцију, јер је суочен са чињеницом да је његова мајка портпаролка владајуће странке против које устају његови пријатељи из разреда.

Одсуство очинске фигуре се осећа код Стефана, али у сасвим другом плану, јер је у његовом животу доминантна мајка. Стефан са мало дијалога приказује сав бол, патњу, тескобу и муку што његова мама представља власт против које се боре сви из његовог окружења. Он не разуме и не уме да се супротстави мајци и покуша да је убеди да остави посао.

Главне улоге у филму тумаче натуршчик Јован Гинић и Јасна Ђуричић, а остале улоге тумаче: Миодраг Јовановић, Борис Исаковић, Ана Симеуновић, Павле Чемерикић, Дубравка Ковјанић, Александар Ђурица и Бранка Петрић.

Светска премијера филма одржана је на фестивалу у Кану, где је главни глумац, дебитант Јован Гинић добио награду "Откровење" за најбољег младог глумца. После Кана, на фестивалу у Сарајеву, натуршчик Гинић освојио је награду "Срце Сарајева" такође за најбољег глумца.

ФАФ и ове године окупља оригиналне филмове и нове гласове европске и светске кинематографије, а у селекцији су и победничка дела са престижних светских фестивала. Добитник Златног лава у Венецији "Јадна створења" грчког редитеља Јоргоса Лантимоса је на програму 25. новембра у МТС дворани. Драма "Савршени дани", коју је немачки редитељ Вим Вендерс снимао у Јапану, биће приказана 26. новембра, а реч је о дирљивој, поетској потрази за лепотом у свакодневном свету око нас. Чувени британски редитељ Кен Лоуч на ФАФ-у се представља новим филмом "Стари храст", о будућности последњег преосталог паба у селу на североистоку Енглеске.

Ове године осмишљен је и посебан програм ФАФ-а - "Омаж Срђану Кољевићу", прерано преминулом сценаристи, редитељу и члану Савета фестивала, који представља шест његових омиљених филмова: "Горки део реке" Јована Живановића, "Мост" Хајрудина Крвавца, "Рио Браво" Хауарда Хокса, "Пет Герет и Били Кид" Сема Пекинпоа, "Јесен Чејена" Џона Форда и "Велика илузија" Жана Реноара.