Култура

Тријумф "Успаванке за Алексију Рајчић" на фестивалу у Алексинцу

Жири је истакао да је ово остварење упечатљиво у свим сегментима, а наградио је и глумицу Вању Ејдус, редитеља Југа Ђорђевића и писца Ђорђа Косића
Тријумф "Успаванке за Алексију Рајчић" на фестивалу у Алексинцу© Народно позориште у Београду

Представа Народног позоришта у Београду "Успаванка за Алексију Рајчић" Ђорђа Косића у режији Југа Ђорђевића проглашена је за најбољу на управо завршеном 11. фестивалу првоизведених представа у Алексинцу, а припале су јој и награде за главну глумицу, режију и текст.

Жири, у којем су били глумица Биљана Николић, театролог Мирослав Радоњић и драматург Горан Ибрајтер, сматра да "ово остварење у сваком појединачном сегменту, од одличног драмског текста, преко сјајних глумачко-певачких етида, упечатљиве музике до маестралне режије, твори својеврсну неконвенционалну театарску симфонију".

Жири је одлучио је и да се награда "Олга Ивановић" за најбољу главну глумицу додели Вањи Ејдус за насловну јунакињу, јер је "истинском глумачком бравуром сценски ефектно оживела трагичан лик Алексије Рајчић".

За најбољу режију исте представе награђен је Југ Ђорђевић, који је "специфичном редитељском поетиком уобличио жанровски хетерогену представу раскошне и софистициране позоришне естетике".

Награда "Слободан Селенић" за најбољи драмски текст припала је драматургу Ђорђу Косићу који "лирским средствима, поигравајући се са традиционалним мотивима, формом и језичким изразом, поставља чврсту драматуршку архитектонику приче о потресној судбини главне јунакиње Алексије Рајчић".

Преостале две награде – за најбољег младог глумца, односно за најбољег глумца припале су Луки Грбићу, за улоге Артјома Гусјева и Роберта Еванса у представи НЛО Атељеа 212, и Милану Марићу за улогу Ричарда Бартона у представи "Било једном на Бријунима" (Креативна продукција "Јоца Арт", Центар за културу Свилајнац и Битеф театар).

Редитељ Небојша Брадић изабрао је пет праизведби за овај фестивал, а по оцени жирија, алексиначкој публици понудио је "вредна позоришна остварења, различитих жанровских, тематских, естетских и поетичких обележја", а којима је заједничко да су базиране на документарној грађи, обогаћеној фикционалним, псеудодокументарним и псеудоисторијским елементима.

image