Култура

Лордан Зафрановић о новом филму "Деца Козаре": Филм о Јасеновцу за мене je свети

Редитељ класика југословенске кинематографије "Окупација у 26 слика" и "Пад Италије" сматра да му је филм о страдању деце у логору Јасеновац, чија се премијера очекује наредног лета, животни пројекат
Лордан Зафрановић о новом филму "Деца Козаре": Филм о Јасеновцу за мене je свети© Antonio Ahel / ATA Images

Редитељ Лордан Зафрановић увелико је у монтажи где ради на новом српском филму "Златни рез 42: Деца Козаре", о страдањима у усташком логору "Јасеновац", који је снимио током протеклог лета. 

"Златни рез 42: Деца Козаре", према сценарију Арсена Диклића из 1986. године, инспирисан је истинитом причом о судбини троје српске деце - сестре Зоре и њене двојице браће, који су лета 1942. са мајком бежали од фашиста дубичком цестом. Мајка је завршила у Равензбургу, а деца у сабирном центру број 3, логору Јасеновац...

Редитељ класика југословенског филма "Окупација у 26 слика" и "Пад Италије" истиче да су му "Деца Козаре" животни пројекат, који је чекао деценијама.

"Ово је свети филм, то сам знао од почетка. Екипи сам увек то говорио, позитивно их пумпао добром енергијом на састанцима, и да због свега од себе треба да извуку све. Да дају специјалну енергију, да помогну да то буде стварно то! У почетку су били мало збуњени, али после неких десет дана снимања су схватили, и радило се пуном паром. Било је напорно, јер имам специфичан стил и кадрирања и начин глуме, са неким задршкама, неком мистеријом" рекао је у интервју за Нова.рс хрватски редитељ који већ годинама живи у Прагу.

Прво приказивање овог остварења, чију ауторску екипу чини више од 150 професионалаца из Србије, Хрватске и региона, међу којима су Милан Марић, Аница Добра, Мина Совтић и Предраг Мики Манојловић, очекује се пре или током лета, на неком од престижних фестивала.

image