Милени Предић награда "Марко Глушац" за најбољу филмску монтажу

Награда фондације "Марко Глушац" се додељује већ девету годину заредом а ове јесени припала је монтажерки филма "Чувари формуле"

Монтажерка Милена Предић је овогодишња добитница награде "Марко Глушац" за најбољу филмску монтажу. Признање јој је уручено на 29. Фестивалу ауторског филма у МТС дворани у Београду, а награђена је за рад на филму "Чувари формуле".

''Монтажа је невидљива уметност и за нас монтажере ретко ко зна, тако да наш допринос филму углавном остане невидљив. Веома ми је драго да постоји оваква награда која чува идеју о важности монтаже, не само као филмског заната, већ као једне уметности и једног ауторског доприноса који даје сваком филму", рекла је Предић.

Награда фондације "Марко Глушац" се додељује већ девету годину заредом "најперспективнијем млађем монтажеру дугих и кратких, играних и документарних форми". Фондацију су основали сарадници и пријатељи једног од најталентованијих филмских монтажера у Србији који је прерано преминуо.

Марко Глушац (1969-2012) је у краткој, али врло плодној каријери, монтирао више од 40 филмова и телевизијских остварења, од "Кажи зашто ме остави" (1993) Олега Новковића до "Кругова" Срдана Голубовића (2013).