Култура

Пронађена Ботичелијева слика вредна 100 милиона евра, заборављена пола века

Слика "Мадона и дете" је у лошем стању, предстоји јој рестаурација, а потом, без обзира на исход истраге о власништву, и чување у музеју због безбедности
Пронађена Ботичелијева слика вредна 100 милиона евра, заборављена пола века© Принтскрин/Икс/Напуљски карабинијери

Слика Сандра Ботичелија, за коју се веровало да је заборављена више од 50 година након што је нестала из италијанског државног регистра, пронађена је у породичној кући у близини Напуља.

Уметничко дело "Мадона и дете", које датира из 15. века и за које се верује да вреди око 100 милиона евра, првобитно је било смештено у цркви у граду Санта Марија ла Карита, пре него што је поверено локалној породици која га је генерацијама чувала у приватној резиденцији.

Из непознатих разлога, једна од последњих слика италијанског ренесансног мајстора, најпознатијег по делима "Рођење Венере" и "Пролеће", тада је нестала из државног регистра, па се веровало да је потпуно изгубљена, преноси "Гардијан".

Слика је у лошем стању, с бројним абразијама и хроматским изменама изазваним оксидацијом лакова, тако да ће платно бити подвргнуто опсежним рестаураторским радовима.

Масимилијано Кроче из команде карабинијера за заштиту културног наслеђа Напуља рекао је да су власти последњи пут прегледале приватну резиденцију у којој је чувана Ботичелијева слика пре више од пола века и да се на њу отада, необјашњиво, заборавило.

"Након истраживања које радове треба проверити, схватили смо да се Ботичелијева слика налази у приватној кући више од 50 година", рекао је он.

Према његовим речима, карабинијери истражују да ли слика заиста припада породици која ју је чувала више од једног века.

"Ако утврдимо да породица која је поседовала слику није имала право да је задржи, онда ће она прећи у руке државе. У супротном, могла би да остане власништво породице, али да буде изложена у музеју због веће безбедности", објаснио је Кроче.

Историчар уметности Пепе Ди Маса рекао је да је пронађена слика једно од Ботичелијевих омиљених дела јер је Мадона коју приказује инспирисана Симонетом Катанео Веспучи, уметниковом музом и љубавницом, која је умрла у 23. години.

Ботичели је слику поклонио папи Сиксту IV, који ју је потом предао малој сеоској цркви Санта Марија деле Грацие, у општини Санта Марија ла Карита у Напуљу.
Папи је у то време недостајало новца, па је слику поклонио цркви да би стекао наклоност породици Медичи, која је купила имање у напуљском селу да би се бавила виноградарством.

Мала Ботичелијева слика под називом "Младић који држи округлу слику" из 1475. године, која приказује племића што држи округлу слику свеца, продата је 2021. у "Сотбију" у Њујорку за 92,2 милиона долара, што је рекордна продаја на аукцији неког дела тог ренесансног мајстора.

image