Култура

Србија и Русија - љубав према биоскопу: Дани српског филма у Москви и Санкт Петербургу

Руска публика могла је да погледа пет најновијих дела српске кинематографије, од драма преко комедијe до породичног филма

"Роскино" је, уз подршку Министарства културе Русије, организовало бесплатне пројекције савремених српских филмова у оквиру пројекта "Дани стране кинематографије". Пројекције српских филмова уследиле су након Руског филмског фестивала који је одржан у Србији од 10. до 13. новембра у Београду и Новом Саду.

Током "Дана српске кинематографије", одржаних од 1. до 3. децембра у Москви и Санкт Петербургу, руска публика могла је да погледа пет новијих српских филмова: шпијунски трилер "Вера", драме "Индиго кристал" и "Света Петка - Крст у пустињи", "Комедија на три спрата" и породични филм "Лето када сам научила да летим". Филмови су приказани на оригиналном, српском језику са титловима на руском језику.

Церемонијама отварања манифестације у оба града су присуствовали чланови српске делегације у склопу пројекта "Филмске локације у Русији". Овај пројекат, организован у склопу "Дана српске кинематографије", обухватао је програм обиласка филмских локација, упознавање са потенцијалним локацијама за снимање филмова у оба града, посету филмским студијама, као и пословни програм.

Представници српске кинематографије су разговарали са руским колегама о могућностима снимања у Руској Федерацији, копродукцији и другим форматима сарадње, у оквиру пројекта под слоганом "Србија и Русија. Љубав према биоскопу и заједнички поглед на филмско стваралаштво".

У програму су учествовали: продуцент Игор Стојановић ("Нира филм"), Небојша Цветковић (продуцент и генерални директор "Арт Висте"), Игор Гордић - шеф одељења за операције и дистрибуцију "Арт Висте", Маша Цветановић (шеф међународне дистрибуције и маркетинга "Арт Висте"), као и филмски аутори дела која су приказана у оквиру манифестације: редитељ и сценариста "Индиго кристала" Лука Михаиловић и главна глумица у филму "Света Петка - Крст у пустињи" - Милена Предић.

image