Култура

Четири и по деценије после филма: Премијера "Лименог добоша" у ЈДП-у

Представа доноси сагу о Оскару, 30-годишњем пацијенту психијатријске установе који је, као трогодишњи дечак, у предвечерје успона нацизма и почетка Другог светског рата, одлучио да престане да расте
Четири и по деценије после филма: Премијера "Лименог добоша" у ЈДП-у© A.H./ATAImages

Премијера представе "Лимени добош" према истоименом роману Гинтера Граса у режији Васила Христова, биће одржана 8. децембра (20 часова) на Великој сцени "Љуба Тадић" у Југословенском драмском позоришту.

Драматизацију и адаптацију романа потписује редитељ Васил Христов, а осталу екипу аутора чине: драматуршкиња Весна Радовановић, сценограф Костантин Трпеноски, костимографкиња Марија Марковић Милојев, композитор Никола Коџабашија а сценски говор обликовала је Љиљана Мркић Поповић.

У представи играју: Миодраг Драгичевић, Јована Беловић, Марко Јанкетић, Јоаким Тасић, Ива Манојловић, Лазар Ђукић, Тамара Шустић, Теодор Винчић и Раде Стојиљковић.

Роман "Лимени добош" је померио границе књижевности и по њему је 1979. Волкер Шлендорф снимио чувени филм, а доноси сагу о Оскару Мацерату, 30-годишњем пацијенту психијатријске установе који је, као трогодишњи дечак, у предвечерје успона нацизма и почетка Другог светског рата, одлучио да престане да расте.

Протестујући против одраслих, Оскар коментарише историјска дешавања из дечије перспективе, цртајући слику света који хрли ка самоуништењу.

Историја приповеда да је књижевник Гинтер Грас био велики присталица Социјалдемократске партије Немачке. Када је 2006, после деценија прикривања истине, признао да је као младић последњих неколико месеци Другог светског рата био у елитним нацистичким СС јединицама, било је предлога да му се Нобелова награда одузме, што није могуће.

После тријумфа са романом "Лимени добош", уследила су дела "Мачка и миш" (1961) и "Псеће године" (1963), која заједно чине "Данциг трилогију".

Заједничка нит која повезује сва три романа тиче се успона нацизма и ратног искуства у јединственој културној средини Данцига и ушћа Висле.

image